Deze organisaties kunnen je helpen

Er zijn veel soorten organisaties die je kunnen en willen helpen. Welke past het beste bij jou? Dat hangt af van je wensen en behoeften. We zetten de soorten organisaties voor je op een rij. Meer weten over een specifieke hulpverlener? Gebruik dan de Helpfinder

 

Generalistische basis-GGZ

Je krijgt een behandeling binnen de generalistische basis-GGZ als je een eetstoornis hebt die je leven beperkt, maar nog niet overheerst. De GGZ bouwt een netwerk om je heen van zorg en behandeling waarin je veilig bent. Als je actief meedoet, is de kans om beter te worden groot. 

 

Gespecialiseerde GGZ

Als je binnen de generalistische GGZ niet goed genoeg geholpen kan worden, word je behandeld binnen de  gespecialiseerde GGZ. Je hebt een complexe stoornis die je gezondheid in gevaar brengt. Daarom word je behandeld door een team van verschillende specialisten. Een voorbeeld van een gespecialiseerde GGZ is Altrecht Rintveld of Human Concern

 

Praktijk- en inloophuizen

De naam zegt het al: bij een praktijk- of inloophuis kun je gewoon binnen lopen. Als je een eetstoornis hebt, kun je bijvoorbeeld naar het Leontienhuis. Dat geldt ook voor je familie, partner of vrienden. Het Leontienhuis is er om jou te motiveren en begeleiden in de strijd tegen een eetstoornis. Je kunt er vier dagen per week terecht voor dagbesteding, of om samen te lunchen. Er zijn nog meer praktijk- en inloophuizen voor mensen met een eetstoornis. Je vindt ze hier. 

 

Zelfhulpgroepen

Een zelfhulpgroep wordt begeleid door mensen die zelf hersteld zijn van een eetstoornis. Ze zijn daarna opgeleid om jou te helpen. Sommige van die groepen zijn een behandeling op zich. Anderen zijn aanvulling op andere hulp, of helpen je tijdens het wachten op je behandeling. Het draait bij een zelfhulpgroep om herkenning en steun in een veilige omgeving. Je leert je problemen erkennen, je minder te schamen en je isolement te doorbreken. 

 

Een (gespecialiseerd) ziekenhuis

Als je door je eetstoornis verzwakt bent, kan je gezondheid in gevaar komen. Je hebt bijvoorbeeld een extreem laag gewicht, hartproblemen, falende nieren of problemen met je maag of darmen. Om uit die levensbedreigende situatie te komen, word je opgenomen in een ziekenhuis. In het ziekenhuis zijn vaak psychologen, (kinder)artsen, diëtisten en verpleegkundigen die je helpen. Er zijn ook speciale ziekenhuizen voor volwassenen en kinderen met een eetstoornis. 

 

Een vrijgevestigde (gespecialiseerde) praktijk

Vrijgevestigde behandelaren zijn bijvoorbeeld psychologen, psychiaters of systeemtherapeuten. Ze werken zelfstandig en zijn niet verbonden aan een instelling of of organisatie. 

 

De verslavingszorg

Je denkt misschien: wat moet ik daar nou? Maar als je je bedenkt dat een eetstoornis een verslaving is aan wel of niet eten, klinkt het vast logischer. Als dat gevoel van verslaving sterk is bij jou, kan deze plek bij je passen. Verslavingszorg gebeurt in een kliniek of als ambulante behandeling. 

 

Begeleid wonen

Als je begeleid woont, woon je zo zelfstandig mogelijk. Maar als je hulp nodig hebt, is die altijd in de buurt. Je woont niet in een zorginstelling, maar er komt een zorgverlener bij je langs, of je hebt afspraken bij de zorginstelling. 

 

Beschermd wonen

Als je liever ergens woont waar je op elk moment terug kunt vallen op hulp, is begeleid wonen een optie. Je woont dan in een instelling of wooninitiatief waar je elke dag begeleid en ondersteund wordt. 

 

Zelfhulpboeken

Zelfhulpboeken kunnen je inzicht geven in je eetstoornis en helpen om zelf de eerste stappen te zetten. Ook kunnen ze je helpen om bijvoorbeeld je zelfvertrouwen te versterken, een beter gevoel te krijgen over je lichaam en wat makkelijker met andere mensen om te gaan. Uit onderzoek blijkt dat zelfhulpboeken het beste helpen als je lijdt aan boulimia nervosa of een eetbuistoornis. Zoek daarnaast sowieso altijd professionele hulp.