Eetstoornissen in de praktijk

Elke huisarts krijgt gemiddeld eens in de twee jaar te maken met iemand met een eetstoornis. Hoe herken je de problematiek? En hoe verwijs je patiënten goed door? Wij helpen graag. 

Ieder jaar komen er meer dan 3000 nieuwe patiënten met anorexia nervosa of boulimia nervosa bij in Nederland. Andere eetstoornissen rekenen we hier nog niet bij mee. De exacte cijfers zijn mogelijk dus nog hoger. 

 

Vroeg signaleren doet ertoe 

Als huisarts is het je taak om eetstoornissen vroeg te signaleren en mensen te stimuleren om hulp te zoeken. Dat kan lastig zijn. Voor veel mensen met een eetstoornis is de stap om hulp te zoeken groot. Ze zijn bang om hun vertrouwde gewoontes los te laten. Of om aan te komen. Een deel van de patiënten heeft een normaal lichaamsgewicht. Dat maakt het signaleren nog lastiger. En jouw rol als huisarts extra belangrijk. Want een vroege signalering kan levens redden. 

Vraag hier de signalenkaart huisartsenpraktijk aan! 

 

Het eerste consult gaat vaak niet over een eetstoornis 

Tijdens het eerste contact is het belangrijk om de ernst van de eetstoornis in beeld te krijgen. Hoe complex is deze, wat is de sociale context? Wat verwacht en denkt de patiënt – en wat verwachten en denken zijn of haar naasten? De grootste uitdaging is dat patiënten niet op consult zullen komen voor een eetstoornis. In plaats daarvan komen ze voor psychologische klachten, het uitblijven van menstruatie, moeheid, slaapproblemen of obstipatie. 

 

Als je een eetstoornis vermoedt 

Vermoed je een eetstoornis? Voer dan een lichamelijk onderzoek uit om somatische oorzaken uit te sluiten. Stel de mate van ondervoeding vast en spoor eventuele complicaties op. Overleg bij kinderen onder de twaalf jaar direct met een kinderarts en/of gespecialiseerd centrum voor eetstoornissen en start een samenwerking op. 

 

Behoefte aan advies?

Heb je op dit moment te maken met een patiënt met een eetstoornis? We denken graag met je mee bij twijfels over een eetstoornis, comorbiditeit of andere vragen. Bovendien kennen we vele mogelijkheden voor doorverwijzing. Hier lees je alles over persoonlijk advies. 

 

Een eerste gesprek aangaan – en daarna  

  • Hier lees je ons advies over een eerste gesprek bij vermoedens van een eetstoornis. 
  • Hier vind je een beknopte weergave van de mogelijkheden voor anamnese en somatiek bij (het vermoeden van) een eetstoornis, gebaseerd op de richtlijnen uit de Zorgstandaard Eetstoornissen.
  • Hier zetten we op een rij wanneer je iemand doorverwijst, wat je kunt doen bij milde klachten en hoe je de juiste hulp vindt voor jouw patiënt. 

 

Wat zegt de Zorgstandaard Eetstoornissen?

Lees meer over de diagnostiek in de huisartsenpraktijk zoals anamnese en onderzoek. Bekijk de differentiaal diagnostiek.