First EET podcast doorbreekt stigma’s rondom eetstoornissen

De pandemie en de daarmee gepaard gaande lockdowns eisen hun tol: steeds meer minderjarigen kampen met een eetstoornis. In de 10-delige podcastserie ‘First EET cast’ van Ketenaanpak Eetstoornissen (K-EET) gaan ervaringsdeskundigen, psychologen, diëtisten, verpleegkundigen en artsen met elkaar in gesprek over het erkennen, behandelen en herstellen van elke mogelijke eetstoornis. Bij vrouwen en bij mannen.

‘Lockdown is katalysator’

Het gesprek over eetstoornissen en andere psychische problemen moet nu meer dan ooit gevoerd worden, stelt UMC’s hoofd kinder- en jeugdpsychiatrie Arne Popma: “Iedereen zoekt naar evenwicht in deze niet evenwichtige tijd. Zeker in de kinder- en jeugdpsychiatrie heb ik gezien dat jongeren zonder sociaal netwerk steeds meer op zichzelf zijn teruggeworpen en zich daardoor hebben afgesloten.” Met de First EETcast hoopt hij dat openheid over eetproblemen wordt gestimuleerd en problematiek zodoende (eerder) kan worden gesignaleerd.

Stigma doorbreken

Ervaringsdeskundigen als voormalig Miss Nederland Denise Speelman, model Joann van den Herik en schrijfster Tatjana Almuli proberen met hun open- en eerlijkheid het stigma rond eetstoornissen te doorbreken. De unieke gesprekken die zij voeren met experts als Arne Popma en kinderarts Annemarie van Bellegem vormen de basis van de ‘First EET cast’. Vragen die gesteld worden op Instagram, worden tijdens de opnames beantwoord door de gasten. Vanaf 28 februari is de eerste aflevering te beluisteren via het platform First EET kit (firsteetkit.nl) en Spotify. Daarna komt er regelmatig een nieuwe aflevering online. De opnames onder leiding van Ciana Mayam zijn tevens te bekijken via YouTube.

Platform First EET kit

Op het platform First EET kit vind je naast de podcast alle informatie bedoeld voor mensen die iemand behandelen of kennen met een eetbuistoornis of een vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis (ARFID), anorexia nervosa of boulimia nervosa. De website biedt eerste hulp en ondersteuning tijdens het moeilijke en emotionele proces van herkennen, erkennen, vaststellen en behandelen van een (beginnende) eetstoornis.

Meer informatie over First EET kit vind je hier

F