Bespreekbaar maken

Als je merkt dat je een probleem met eten, bewegen en/of gewicht hebt, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk met iemand te delen. Het kan heel spannend zijn om dit aan iemand te vertellen, maar meestal helpt het juist enorm.  Iemand kan jou beter helpen als ze weten wat er aan de hand is. 

Misschien weet je niet goed aan wie je jouw probleem het beste kan vertellen en hoe je dit kan doen. Om jou hiermee te helpen, vertellen wij hoe je dit kan doen en aan wie. Ook vertellen wij hoe je omgaat met een positieve of misschien wel een negatieve reactie.

 

Hoe vertel ik het? Aan wie?

Het bespreekbaar maken van problemen en vervelende gevoelens kan best wel lastig zijn. Misschien twijfel je wel aan wie je het gaat vertellen of ben je bang voor iemands reactie. Het kan zo zijn dat je bang bent dat je niet uit je woorden komt of dat je het verkeerd uitlegt. Er is in dit geval niks goed of fout, zolang je probeert eerlijk te zijn en uit te leggen wat er in je hoofd om gaat. Het is al heel erg knap dat je het met iemand wilt delen, maar dit kan wel heel spannend zijn.

Om jou te helpen de eerste stap te zetten naar je probleem bespreekbaar maken geven wij advies over hoe je dit het beste kan doen.

Lees hier hoe je het het beste kunt vertellen 

 

Naar de huisarts

Gaat het niet goed met je? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken met de huisarts. De huisarts gaat samen met jou op zoek naar wat jou het beste helpt.

Hier kun je meer lezen over wat je van dit gesprek kunt verwachten en hoe je het gesprek goed kunt voorbereiden.

 

Achteraf gezien heb ik veel te lang gewacht met het vertellen. Ik durfde het niet omdat ik bang was, maar nu heb ik daar spijt van. Ik ben daardoor zo lang ongelukkig geweest.

Sem werd pas na 4 jaar gediagnosticeerd

Ervaringen van anderen

Het kan heel fijn zijn om het verhaal te horen van iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Vaak geeft het goede moed en zelfvertrouwen als je leest dat iemand anders de stap naar hulp ook heeft moeten zetten en dat dit uiteindelijk goed heeft uitgepakt. Natuurlijk zijn er ook wel eens minder leuke reacties vanuit de omgeving, maar hoe gaat iemand daar dan mee om? In onze ervaringsverhalen lees je hoe anderen hun probleem bespreekbaar hebben gemaakt en de eerste stap richting hulp hebben gezet.

Ben jij benieuwd naar ervaringen van anderen?