Het kan voorkomen dat de huisarts over het hoofd ziet dat er achter jouw vage klachten een eetstoornis schuilt. Wees hierin transparant en geef aan wat jij nodig hebt. Je verdient het om passende hulp te krijgen.

Naar de huisarts

Sinds een tijdje heb ik wat problemen met eten en mijn zelfbeeld. Ik zit niet lekker in mijn vel, ik vind dat ik af moet vallen. Dan vinden anderen mij vast leuker en kan ik ook laten zien dat ik iets kan. Toch denken mijn vriendinnen daar anders over. Ik moet naar de huisarts zeiden ze laatst. Als ik niet zelf een afspraak ga maken, dan doen zij het voor me. Ze zien dat het niet goed met mij gaat. Ik doe het maar zelf, ik wil niet dat zij dingen voor mij gaan regelen.

Bovenstaande is een kijkje in mijn leven vijf jaar geleden. Ik was op vakantie met vriendinnen. Zij zagen elke dag hoe ik worstelde met mijzelf. Ik vond het verschrikkelijk om in bikini te lopen terwijl het 30 graden was. Ook liet ik bij het buffet veel eten staan. Elke dag at ik hetzelfde. Aan het eind van de vakantie gaven zij mij de keuze: je gaat zelf naar de huisarts, of wij gaan met je mee.

De eerste afspraak

Omdat ik beloofd had dat ik een afspraak zou gaan maken, ging ik aan aantal weken na de vakantie naar de huisarts. Achteraf heb ik de situatie tijdens de eerste afspraak nogal luchtig beschreven. Ik heb gezegd dat vriendinnen zich zorgen maken, dat ik wat minder ben gaan eten maar dat er verder niet zoveel aan de hand was. De eerste afspraak bij de huisarts ben ik dan ook naar huis gestuurd met de opdracht dat ik wat moet gaan aankomen.

Ik heb het geprobeerd, maar dit lukte niet. Ik bleef mijzelf beperken in mijn eetpatroon. Achteraf gezien was de eetstoornis hier al aan het overheersen. Wat het probleem was, was dat ik alleen de voordelen merkte van een eetstoornis. Vooral alle complimenten die ik kreeg omdat ik ‘‘er goed uit zag’’ gaven mij een gevoel van voldoening. Toch bleef het eten een probleem, ook mijn ouders begonnen het te zien. Ik kreeg haaruitval, mijn nagels braken af, ik had last van mijn maag en darmen en mijn menstruatie was gestopt. Allemaal signalen dat de eetstoornis extremer werd.

De tweede afspraak

Toen ik voor de tweede keer naar de huisarts ging, noemde ik al mijn klachten die ik de afgelopen periode had ervaren. Ik had wel door dat er iets moest veranderen. Misschien kon de huisarts mij doorverwijzen naar de praktijkondersteuner (POH-GGZ), met wie ik over de situatie zou kunnen praten. Toch werd dit niet gedaan. Haaruitval en gebroken nagels zouden wel door de overgang naar de winter komen. Voor de problemen van maag- en darmen moest ik wat meer vezels eten. En dat mijn menstruatie was gestopt kon een keer een onregelmatigheid zijn. Ik werd weer naar huis gestuurd zonder hulp te krijgen…

Zoals je waarschijnlijk al denkt: in de situatie rondom eten is niets veranderd. Het is ontzettend lastig om van een eetstoornis af te komen als je niet doorhebt dat je er middenin zit. Het niet erkennen van het probleem door de huisarts heeft eraan bijgedragen dat ik maar moeilijk kon accepteren dat er iets aan de hand was. Ik durfde eigenlijk geen afspraak meer te maken. Er werd toch gedaan alsof er niets aan de hand is en het advies was ‘‘gewoon meer eten’’.

De derde afspraak

Voor de derde afspraak heb ik verschillende tests gemaakt of ik een verhoogd risico had op het ontwikkelen van een eetstoornis.  Daar kwam inderdaad uit dat dit het geval was. Intussen zag iedereen uit mijn omgeving wel dat het niet goed ging. Ik heb samen met vriendinnen op papier gezet wat ik zou willen zeggen bij de huisarts. Ik wilde met een concreet plan komen, anders wilde ik geen afspraak maken. Alle signalen dat het niet goed ging heb ik voorgelezen en ik heb gevraagd of ik alsjeblieft een verwijzing zou mogen. De situatie wilde ik veranderd hebben. Dit erkende de huisarts gelukkig, ik kreeg eindelijk een verwijzing. Dit heeft er zeker aan bijgedragen dat ik ben hersteld van mijn eetstoornis.

Kortom

Wanneer je de dappere stap hebt gezet om naar de huisarts te gaan, kun je naar huis worden gestuurd zonder hulp te ontvangen. Zet toch door! Het kan voorkomen dat de huisarts over het hoofd ziet dat er achter jouw vage klachten een eetstoornis schuilt. Wees hierin transparant en geef aan wat jij nodig hebt. Je verdient het om passende hulp te krijgen. 

Klik hier als je meer wilt lezen over het bezoek aan de huisarts