Kwart van jongeren ontevreden met lichaam

Bijna een kwart van de Nederlandse jongeren is onzeker over het eigen lichaam meldt de NOS. Bij jonge vrouwen ligt dat percentage hoger: van hen is 31 procent niet blij met het eigen spiegelbeeld. Dat blijkt uit onderzoek door 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met Brandpunt+.

Jongeren zijn het vaakst ontevreden over hun buik. De deelnemers vinden hun ogen en gezicht het mooist, blijkt uit het onderzoek waar 2229 mensen tussen de 16 en 34 jaar aan meededen. Het onzekere gevoel komt door hun eigen gedachten, stelden de meeste deelnemers. Maar die gedachten komen dan weer voort uit het idee dat jonge mensen “aan een bepaald schoonheidsideaal moeten voldoen en dat het ene lijf als mooier of beter wordt gezien dan het andere”, concluderen de onderzoekers.

“Er is door de maatschappij een beeld opgelegd over hoe je eruit moet zien, wat op sociale media nog eens wordt versterkt. Daar word ik soms onzeker van”, schreef een deelnemer. Lees hier het volledige artikel.

Eerder dit jaar kwam er een aflevering op Brandpunt+ voorbij over mannen met een eetstoornis. Hierin kwamen onderwerpen als ‘de drang naar een gespierd lichaam’ en ‘eetbuien’ aan bod.

Bekijk hier de aflevering ‘Van sixpack naar eetstoornis’