Maar 1 op 5 ouders geeft uitleg aan kind over mediagebruik

Maar een op de vijf ouders biedt actief uitleg bij het mediagebruik van zijn kind meldt NJI (Nederlands Jeugdinstituut). Daardoor krijgen kinderen te weinig ondersteuning bij bijvoorbeeld het bepalen van wat echt of onecht is en hoe ze veilig kunnen internetten. Dat blijkt uit de Monitor Mediagebruik 7–12 jaar, waarvoor 1.004 ouders zijn ondervraagd.

Het mediagebruik van kinderen speelt zich steeds vaker af buiten het zicht van ouders. Ze kijken filmpjes in hun kamer op hun telefoon of gamen met een koptelefoon op. Dit maakt het voor ouders moeilijker om met hun kinderen te praten over mediagebruik. Uit het onderzoek blijkt dat maar 27 procent van de ouders de afgelopen maand met hun kind heeft gepraat over ervaringen met sociale media, internet en gamen.

Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat ouders goed geïnformeerd worden over het mediagebruik van kinderen en zich bewust zijn van de gevolgen voor hun ontwikkeling. Daarin ligt een rol voor professionals met kennis over jeugd en media, zoals jeugdmediacoaches, leesconsulenten bij bibliotheken, leerkrachten en medewerkers van wijkteams.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees hier het hele artikel!