Topsporters in boek openhartig over mentale problemen

In het net verschenen boek ‘The secret balance of champions – Health challenges in elite sport’, waarvan twee Amsterdam UMC’ers medeauteur zijn, klappen 32 sportgrootheden uit de school over de lichamelijke en mentale problemen die ze in hun carrière hebben ondervonden. 

Hoe gaan gestopte en nog actieve grootheden als Petr Cech, Pieter van den Hoogenband, Mo Farah, Arjen Robben, Kiki Bertens, Chris Hoy, Dwight Phillips en Chris Froome om met blessures, psychische klachten, motivatie, fitheid en het leven na de sport? “We hebben ze gevraagd wat hun ‘secret balance’ is als het om gezondheid gaat”, vertelt oud-profvoetballer en onderzoeker Vincent Gouttebarge, die samen met Gino Kerkhoffs (hoofd van de afdeling Orthopedie) en voormalig shorttrackschaatster Margriet de Schutter verantwoordelijk is voor The secret balance of champions – Health challenges in elite sport. “Daarover zijn ze erg openhartig geweest.”

Wat dit boek zo bijzonder maakt volgens Gouttebarge, is de openheid van de topsporters, zelfs over hun mentale gezondheid. Gouttebarge: “Schutter Abhinav Bindra, India’s enige individuele olympische gouden medaillewinnaar, bekent dat hij gedurende zijn sportcarrière constant last had van onzekerheid en een laag zelfbeeld. De druk van het bestaan als topsporter en de verwachtingen die daarbij horen, dat alles kan mentaal behoorlijk zwaar zijn. Openheid daarover kan andere sporters helpen.”

Op 4 februari is het eerste exemplaar van het boek overhandigd aan oud-profvoetballer Marco van Basten, die ook het voorwoord schreef.

Wil je meer lezen over het boek? Klik dan hier.