Artikel Libelle.nl: Nieuwe behandelmethode voor anorexia nervosa

Eerder verscheen er een artikel op Libelle.nl over een nieuwe behandelmethode voor anorexia nervosa. Aan anorexia nervosa gaat in veel gevallen een trauma vooraf. Een nieuw wetenschappelijk onderzoek door klinisch psycholoog Marieke ten Napel naar behandeling van anorexia in combinatie met trauma biedt hoop. 

Dat veel mensen met een eetstoornis ook last hebben van een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is al langer bekend. De cijfers laten zien dat 10-47% van de patiënten met anorexia nervosa PTSS heeft en 37-100% heeft minimaal één traumatische gebeurtenis meegemaakt.

Tot nu toe werden patiënten pas behandeld voor traumaklachten als zij bijna een gezond gewicht hadden bereikt. Behandelaars zagen af van traumabehandeling, omdat ze vreesden dat patiënten door de spanning die de behandeling geeft zouden terugvallen in eetstoornisgewoontes. Andersom verergeren de traumaklachten wanneer iemand eerst een eetstoornisbehandeling volgt. Dit was de reden voor Marieke ten Napel om onderzoek te doen naar een nieuwe behandelmethode.

Lees alles over de nieuwe behandelmethode hier

Lees ook