Anorexia nervosa

Anorexia nervosa is een psychische ziekte. Als je anorexia hebt, zijn eten, je gewicht en de vorm van je lichaam een obsessie. Je bent heel bang om aan te komen of dik te worden. En je vindt jezelf nooit dun genoeg. Hoe eerder je de juiste hulp krijgt, hoe groter de kans dat je weer beter wordt.

Anorexia nervosa, kortweg anorexia, gaat over veel meer dan eten. Het is een manier om met nare gevoelens en gedachten om te gaan. Niet eten, of extreem streng zijn over wat je wel en niet eet, kan je een gevoel van kracht en controle geven. Langzaam maar zeker neemt anorexia zo je leven over. Van alle psychische ziektes eist anorexia in Nederland de meeste levens. 

Waarom krijg je anorexia nervosa? 

 

 

Symptomen van anorexia nervosa

  • Je hebt een te laag lichaamsgewicht voor je lengte en leeftijd.
  • Je bent extreem bang om aan te komen of dik te worden.
  • Je vindt jezelf te dik, maar bent te licht.
  • Je staat een aantal keer per dag op de weegschaal.
  • Je telt de hele dag hoeveel calorieën je binnenkrijgt.
  • Je hebt een vertekend lichaamsbeeld. Als je in de spiegel kijkt, zie je een dik lichaam.
  • Je schaamt je vaak voor anderen als ze je zien eten. Daarom verzin je smoesjes om niet in gezelschap te hoeven eten.

Je houdt van het gevoel van kracht en controle. Maar je verstoorde eetgedrag heeft op de lange termijn negatieve gevolgen voor je lichaam en geest. Soms komen je symptomen niet precies overeen met de criteria die een arts hanteert om een diagnose te stellen. Dan kun je nog steeds een eetstoornis hebben, bijvoorbeeld atypische anorexia. Je hebt dan geen ondergewicht, maar wel andere belangrijke symptomen.

 

Gevolgen van anorexia nervosa

Anorexia nervosa kan voor lichamelijke problemen zorgen. Je spieren kunnen afbreken, je kunt hartklachten krijgen, vermoeid zijn, duizelig worden, haaruitval en keelklachten kijgen en je menstruatie kan uitblijven. Ook heeft anorexia nervosa grote invloed op je leven. De relatie met je familie en vrienden wordt slechter, op school of je werk gaat het minder goed. Anorexia gaat vaak samen met een laag zelfbeeld en depressie, zelfbeschadiging of suïcidale gedachten.

 

De vormen van anorexia nervosa

De twee belangrijkste vormen van anorexia nervosa zijn:

  • De restrictieve vorm

Deze heet ook wel de beperkende vorm. Je eet standaard minder dan je lichaam nodig heeft. Ook eet je heel eenzijdig en selectief. Je eet bijvoorbeeld alleen maar crackers en appels.

  • De purgerende vorm

Je eet minder, maar hebt ook eetbuien, waarvoor je compenseert. Je gaat dan bijvoorbeeld braken, laxeren of bewegen. Wat jij een eetbui noemt, zullen anderen niet altijd zo zien. Je hebt meer gegeten dan je jezelf toestaat. Maar dat kunnen bijvoorbeeld al een of twee koekjes zijn.

Naast deze twee vormen zijn er nog twee eetstoornissen die ervoor kunnen zorgen dat je te weinig weet: anorexia athletica (waarbij je zoveel sport dat het ongezond wordt) en orthorexia (waarbij je zo gezond probeert te eten dat het ongezond wordt). Deze eetstoornissen staan niet in de DSM-5Medisch boek over psychische stoornissen waarin staat aan welke criteria je moet voldoen om een diagnose te krijgen, maar kunnen voor veel problemen zorgen.

 

Hoe sneller de hulp, hoe beter 

Maak je je zorgen om jezelf of iemand anders, al herken je maar een paar signalen? Bespreek het en zoek hulp. Een afspraak met de huisarts is een goede eerste stap.