Wachten op hulp.. hoe doe je dat?

Je bent bij de huisarts geweest, hebt een verwijzing voor behandeling. En bent benieuwd wanneer je intakegesprek is. Dan krijg je het te horen: over ongeveer tien weken. En dan duurt het nog eens zo’n acht weken tot je behandeling start. Hoe kom je die tijd door?

Het is de bedoeling dat alle hulp in Nederland binnen veertien weken na aanmelding start. Dat is in de praktijk vaak anders. In totaal moet je soms zo’n achttien weken wachten. Daar heb je helaas geen invloed op. Wat je wel kunt doen: je eetstoornis in balans houden. Zo zak je niet dieper weg. En natuurlijk kun je zelf al aan de slag met je herstel. Hoe?

Wij hebben een aantal tips voor je:

  • Maak een plan
    Dat helpt je hopelijk om stabiel te blijven. Spreek met jezelf een ondergrens af voor je gewicht en maak een realistische eetlijst. Dit is vast nog geen perfect eetpatroon, maar het geeft je wel houvast. Wees niet te streng voor jezelf. Wachten is al frustrerend en moeilijk genoeg.
  • Praat met de praktijkondersteuner van je huisarts (POH-GGZ)
    De POH-GGZ ondersteunt je huisarts en kent en begrijpt je probleem. Tijdens de wachttijd kun je gratis gesprekken aanvragen om je verhaal kwijt te kunnen of vragen te stellen. Neem hiervoor contact op met je huisarts
  • Lees een zelfhulpboek
    Er zijn verschillende boeken die je op weg kunnen helpen.
  • Meld je aan op meerdere plekken
    De wachttijd is bij de ene instelling korter dan bij de andere. Daarom kun je je op meerdere plekken aanmelden. Je start dan met de behandeling op de plek waar het eerst ruimte is. Dit is helemaal niet gek. Een aanmelding is vaak vrijblijvend. Check wel even of je verzekering dit dekt. Onverwachte kosten zijn nooit fijn.
  • Zoek contact met ervaringsdeskundigen
    Een ervaringsdeskundige weet hoe het is om een eetstoornis te hebben en kan herkenning en erkenning bieden in jouw proces. Er zijn diverse organisaties die je in contact brengen met ervaringsdeskundigen.
  • Ga naar dagbesteding
    Door je eetstoornis kun je misschien niet naar school of je werk. Je dagen zijn dan opeens heel leeg. Daardoor krijgt je eetstoornis snel te veel ruimte. Afleiding helpt. In de vorm van dagbesteding, bijvoorbeeld. Dit zijn activiteiten voor iedereen die behoefte heeft aan een nuttige, fijne en gestructureerde dag. De controle die een eetstoornis je anders geeft, haal je zo uit de structuur van je dag.
  • Doe iets leuks met anderen
    Stel: je gaat niet naar je werk of opleiding en staat op de wachtlijst voor dagbesteding. Hoe leid je jezelf dan af? Door leuke dingen te doen. Dat verdien je namelijk! Vraag familieleden of vrienden om er samen op uit te gaan, of bijvoorbeeld de hond uit te laten. Kleine dingen maken al een groot verschil.
  • Ga naar een gespecialiseerde diëtist
    Een afspraak maken met een diëtist kan ook fijn zijn. Helemaal als hij of zij ervaring met en verstand van eetstoornissen heeft. Een diëtist kijkt mee naar je eetpatroon en bepaalt samen met jou of je iets kunt veranderen.
  • Voer een (online) gesprek met een psycholoog
    Tijdens het wachten is het vaak mogelijk om (online) met een psycholoog te praten. Zoek met je huisarts naar een passende psycholoog. Een goed gesprek is altijd fijn.
  • Zoek online contact met anderen met een eetstoornis
    Bij Stichting Kiem werken ervaringsdeskundigen. Heb je vragen of wil je iemand spreken? Bekijk hier hoe je contact met ons opneemt. Een andere fijne plek om in contact te komen met anderen met een eetstoornis, is Proud2Bme.
  • Vraag wachtlijstbemiddeling aan
    Je zorgverzekeraar kan gratis proberen om eerder hulp voor je te vinden. Dit vraag je telefonisch of digitaal aan. Je verzekeraar kijkt of er eerder plek is bij de instelling waar jij je hebt aangemeld, bijvoorbeeld omdat iemand anders een behandeling stopt. Ook kunnen ze zoeken naar andere goede opties voor behandeling.


Start je nieuwe leven vandaag al

Het kan verleidelijk zijn om in je eetstoornis te blijven hangen. Tijdens het wachten kun je nog even afvallen, nog even eetbuien hebben, nog even vasthouden aan dat gevoel van controle. Vecht daar tegen. En probeer al iets te veranderen, hoe klein ook. Als je dieper wegzakt, duurt het herstel daarna namelijk nog langer.