Deze vormen van behandeling zijn er voor een eetstoornis

Thuis, in het ziekenhuis of in een kliniek: voor behandeling van je eetstoornis kun je op verschillende plekken terecht. Op deze pagina lichten we de belangrijkste vormen toe. 

 

Een ambulante behandeling

Bij een ambulante behandeling blijf je thuis en word je individueel behandeld in een instelling. Dit wordt ook wel een poliklinische behandeling genoemd. Hoe vaak je precies behandeld wordt, hangt af van wat jij nodig hebt. Meestal ga je een paar keer per week naar de instelling voor een behandeling van een á twee uur. Later kan dat bijvoorbeeld eens in de twee weken worden. Wat je leert, kun je thuis meteen oefenen. Zo gaat je dagelijks leven zoveel mogelijk door. Veel mensen met een eetstoornis beginnen met ambulante behandeling. 

 

Een klinische behandeling

Bij een klinische behandeling word je opgenomen in een gespecialiseerde kliniek of ziekenhuis. Dit is nodig als je gezondheid slecht blijft. Doel is om langzaam maar zeker weer op een gezond gewicht te komen. Tijdens eetmomenten proberen je begeleiders patronen van je eetstoornis te doorbreken. Daarnaast volg je een combinatie van individuele en groepstherapie. Tijdens je behandeling woon je op een groep. Je hebt bijvoorbeeld een eigen slaapkamer en deelt een woonkamer, badkamer en keuken. Zo leef je samen met mensen die hetzelfde doormaken en kun je elkaar steunen. Nadeel kan zijn dat je destructief gedrag van elkaar kopieert. Het is belangrijk om daarover te blijven praten.

 

Een deeltijdbehandeling

Bij een deeltijdbehandeling woon je thuis en word je een of meer ochtenden of middagen per week behandeld in een groep. Je volgt dan een aantal therapieën en eet samen met groepsgenoten. Een deeltijdbehandeling is een goed idee als je klinische behandeling is afgerond, maar je nog wel hulp nodig hebt. Of als ambulante hulp niet intensief voor je genoeg is. Je hebt de structuur van een instelling en kunt wat je leert meteen thuis toepassen. 

 

Online hulp

Online hulp is laagdrempelig. Het wordt ook wel e-health genoemd. Je doet het wanneer het jou uitkomt, waardoor je gewoon naar school of je werk kunt. Online hulp wordt soms gecombineerd met een andere behandeling. Je behandelaar combineert bijvoorbeeld gesprekken met online opdrachten. 

 

Een crisisopname 

Als je ernstige psychische klachten hebt die je leven helemaal overnemen, is een crisisopname nodig. Denk aan psychotische klachten of een zelfmoordpoging.  Je verblijft dan gedwongen of vrijwillig op een gesloten afdeling. Een crisisopname kan variëren van een paar uur tot een paar weken.