Anti-Dieetdag
Diëten, veel mensen hebben het vast eens geprobeerd. Een dieet volgen houdt soms in dat je allerlei regels moet volgen, waardoor je je misschien wel slecht voelt als dit niet lukt. Of juist heel veel trek krijgt omdat je te weinig eet, en daardoor meer gaat eten. Diëten kan zelfs de aanleiding zijn van een eetstoornis. Om deze reden besteden wij vandaag aandacht aan Anti-Dieetdag en daarom laten wij diëtiste Marjolein van Dop aan het woord.
Marjolein van Dop heeft veel ervaring met jongeren en volwassen met Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa en Binge Eating Disorder. Marjolein is dé specialist op het gebied van eetstoornissen. Daarom wil zij ook meer aandacht geven aan (het signaleren van) eetstoornissen. ”Als diëtist gespecialiseerd in eetstoornissen zie ik (ook) in de eerste lijn een sterkte toename van het aantal eetstoornispatiënten. En dat is zorgelijk want een eetstoornis kan zeer ernstige lichamelijke gevolgen (zelfs levensbedreigend) met zich mee brengen als er niet tijdig de juiste hulp wordt ingeschakeld.” aldus Marjolein.
In mijn diëtistenpraktijk zie ik als gespecialiseerd diëtist in eetstoornissen veel patiënten met verschillende eetstoornissen. Daarnaast zie ik nog een hele grote groep die niet aan bovenstaand criteria voldoen, maar wel verstoord eetgedrag vertonen. Hierbij kun je denken aan:
- zich constant schuldig voelen over de hoeveelheid (ongezond) eten
- dagelijks op de weegschaal staan, soms wel meerdere keren per dag
- het cijfertje op de weegschaal de dag laten bepalen (wat ze gaan eten)
- hun hele leven op ‘dieet’ zijn
- niet meer weten wat een ‘normaal’ eetpatroon is
- iedere maandag weer ‘opnieuw’ beginnen met gezond eten
- altijd met eten, diëten en (niet) eten bezig zijn
- perioden van ‘op dieet’ zijn en ‘nergens op letten’ wisselen elkaar af (alles of niks principe)