Druk op wachtlijsten ggz loopt verder op
Tijdens de coronapandemie was er een flinke dip in het aantal mensen dat voor hulp naar de ggz werd doorverwezen; de laatste tijd neemt het aantal verwijzingen enorm toe. En dat heeft gevolgen voor de wachttijden – die al onder grote druk stonden. Patiënten met complexe psychiatrische problemen worden nog steeds regelmatig afgewezen voor behandeling door ggz-instellingen.
Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit kan het grote aantal verwijzingen te maken hebben met achterstanden die zijn ontstaan tijdens de pandemie. Een andere verklaring is dat mensen door de pandemie psychische klachten hebben ontwikkeld, bijvoorbeeld doordat ze hun werk of dagbesteding verloren.
Lees hier meer over de wachtlijsten in de ggz.
Volgens hoogleraar psychiatrie Jim van Os gaat het om een groeiende groep patiënten die geen passende zorg krijgt omdat ze ‘te complex of te crisisgevoelig’ zijn, meldt het onderzoeksjournalistieke platform Pointer. Van Os pleit voor een acceptatieplicht, zodat deze patiënten niet langer tussen wal en schip vallen. “De eerste hulp heeft een acceptatieplicht om iemand die bloedend binnenkomt te behandelen. Ik zou niet inzien waarom het in de ggz anders zou moeten zijn.”
Wil je meer lezen over patiënten met complexe psychiatrische problemen die nog steeds niet worden geholpen? Dat kan hier!