Geslaagde themabijeenkomsten over eetstoornissen tijdens de feestdagen
In aanloop naar de feestdagen organiseerde Stichting Kiem afgelopen maand themabijeenkomsten door heel Nederland. Met ruim 170 deelnemers kijken we met trots terug op een geslaagde reeks bijeenkomsten.
We organiseerden thema-avonden bij 10 GGZ-instellingen en zelfregiecentra én twee online sessies, zodat iedereen kon aansluiten op een manier die bij hen paste. Door de spreiding van locaties kregen mensen in heel Nederland de kans om deel te nemen. Dankzij de samenwerking met de deelnemende locaties werd er een grote groep naasten bereikt, zowel ouders, broers, zussen, vrienden en partners namen deel.
Ervaringen delen
De bijeenkomsten werden geleid door een ervaringsdeskundige trainer en vrijwilliger van Stichting Kiem. De openheid van de naasten zorgde voor een veilige omgeving waarin ervaringen gedeeld konden worden. De deelnemers gaven de bijeenkomsten gemiddeld een 8,0 en veel deelnemers gaven aan dat het hen hielp om te horen hoe anderen met vergelijkbare uitdagingen omgaan. Een ouder vatte dit treffend samen: “Het was fijn dat er een ervaringsdeskundige was die zelf heeft geworsteld met een eetstoornis, maar ook fijn dat er een vader als ervaringsdeskundige aanwezig was. Hij wist heel goed te verwoorden waar wij als naasten mee worstelen. Er waren goede tips en er was veel ruimte voor vragen vanuit naasten.” Ook de routekaart, die als leidraad kan worden ingezet tijdens de feestdagen, werd erg gewaardeerd.
Liefdevolle ondersteuning
Aan de hand van een routekaart kregen de naasten tools om de feestdagen met meer vertrouwen tegemoet te gaan. Daarnaast deelden we praktische tips die naasten direct kunnen toepassen: hoe om te gaan met goedbedoelde maar moeilijke vragen, hoe je samen een planning maakt die voor iedereen ontspannen voelt, en hoe je sociale druk rondom eten kunt verminderen. Ook leerden naasten hoe ze ondersteuning kunnen bieden én tegelijkertijd goed voor zichzelf kunnen blijven zorgen. Deelnemers vertelden open over hun vragen en verlangens. “Veel deelnemers raakten mij met hun verhaal,” aldus Marijn, ervaringsdeskundige en programmamedewerker bij Stichting Kiem.
Samen maken we het verschil
Ook de samenwerking met de locaties verliep soepel. “Ik vond de samenwerking met de trainers heel natuurlijk verlopen. Het voelde echt als een team,” deelde een vertegenwoordiger van een deelnemend inloophuis.
We kijken met trots terug op de impact van de themabijeenkomsten. We bedanken alle GGZ-instellingen, zelfregiecentra, vrijwilligers en trainers van harte, want zonder hun waardevolle bijdragen waren de themabijeenkomsten niet mogelijk geweest!