Hulp tijdens de lockdown

Het zijn gekke tijden en dit kan soms voor onzekerheid zorgen. Vertrouwde dingen vallen weg of gaan niet meer door en je zit veel thuis. Ook de feestdagen zijn misschien wel anders dan voorheen. Waarschijnlijk kun jij juist nu wel wat extra steun gebruiken, en daarom wordt er vanuit verschillende organisaties hulp geboden tijdens de feestdagen en de lockdown. Er is hulp voor mensen met een eetstoornis en voor naasten. Hieronder lees je per organisatie het hulpaanbod.

Herstelhuizen

Een herstelhuis is bedoeld om het herstel van iemand met een eetstoornis te bevorderen door bijvoorbeeld dagbesteding, activiteiten of een luisterend oor aan te bieden. Bij veel herstelhuizen werken ervaringsdeskundigen omdat zij goed begrijpen wat er in het hoofd van iemand met een eetstoornis om gaat. Herstelhuizen bieden ook hulp voor naasten.

Het Leontienhuis - Zevenhuizen - ZH

Inloopprogramma
Het Leontienhuis is open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10 –16.30 u. Omdat er gewerkt wordt met 1.5 meter afstand kan het Leontienhuis een beperkt aantal bezoekers ontvangen. Aanmelden voor het inloopprogramma is daarom (creatief atelier, lunch) noodzakelijk. Kijk op de website van het Leontienhuis voor het aanmeldformulier. Wil je graag een rondleiding of kennismakingsgesprek of wil je deelnemen aan een groep? Wil je een mentor of emailondersteuning? Stuur dan een mail naar info@leontienhuis.nl.

Inspiratiebijeenkomst met Leontien
Op zaterdag 30 januari 2021 zijn er twee inspiratiebijeenkomsten (10-12 uur / 13-15 uur) gepland bij Van der Valk in Zwolle. Leontien Zijlaard-van Moorsel vertelt hoe ze als topsporter in de val van de eetstoornis trapte. En hoe ze in haar tweede carrière zonder eetstoornis pas echt kon genieten van haar overwinningen. Na het delen van haar ervaring  beantwoordt Leontien met andere ervaringsdeskundigen vragen uit de zaal. Wil je hierbij zijn? Meld je dan aan via: info@leontienhuis.nl.

Ondersteuning ouders/naasten
Er is een informatiebijeenkomst voor ouders en naasten gepland op zaterdag 23 januari van 14.00-16.00 u in het Leontienhuis. Tijdens deze bijeenkomst wordt een film getoond die uitlegt wat een eetstoornis doet. Na de film is er ervaringsdeskundige en een ervaringsdeskundige ouder om mee in gesprek te gaan.

Ontmoetingsavonden voor ouders en naasten zijn gepland op de volgende dinsdagen van 19.30-21.00 u. Deze bijeenkomsten worden geleid door een ervaringsdeskundige en ervaringsdeskundige naaste en zijn bedoeld om ervaringen uit te wisselen:

– Dinsdag 5 januari 2021
– Dinsdag 9 februari 2021

Themabijeenkomsten voor ouders en naasten zijn gepland op de volgende dinsdagen van 19.00-21.00 u.:

– Dinsdag 19 januari 2021 (Dagbroekfragmenten van Maddy, ervaringsdeskundige)
– Dinsdag 2 februari 2021 (NLP voor ouders en naasten)
– Dinsdag 23 februari 2021 (NLP voor ouders en naasten)
– Dinsdag 16 maart 2021 (NLP voor ouders en naasten)

Voor het programma voor ouders en naasten kun je je aanmelden via info@leontienhuis.nl.

Meer weten? Hier vind je meer informatie over Het Leontienhuis

Stichting JIJ - Rotterdam - ZH

Het JIJ-thuispakket
Naar aanleiding van de coronacrisis hadden zowel de cliënten als de leden van het JIJ-huis (inloophuis van Stichting JIJ) de mogelijkheid om ter aanvulling gebruik te maken van het digitale JIJ-thuispakket. Inmiddels is het JIJ-huis in Rotterdam weer open, wat betekent dat het aanbod weer (deels) op locatie aangeboden wordt. Per 1 juli is besloten een pilotversie van het JIJ-thuispakket te starten, welke bestaat uit:

 • JIJ-huiskamersessies
 • Tutorials: via link naar gesloten YouTube kanaal
 • Besloten Facebook-groep JIJ voor jou
 • Maandelijkse nieuwsbrief met een updates over het aanbod binnen het JIJ-thuispakket en/of het JIJ-huis.

Informatie- Advies- en Steunpunt (IAS-punt)
Iedereen vanaf 12 jaar en ouder die zelf of in zijn/haar omgeving te maken krijgt met eetproblematiek kan anoniem en kosteloos contact opnemen met het Informatie-, Advies- en Steunpunt. Dagelijks staan onze ervaringsdeskundigen klaar via: chat, telefoon, mail of bezoek op afspraak. In verband met het coronavirus zijn passende maatregelen genomen.

Klik hier om naar de website van Stichting JIJ te gaan

Dalisay Recovery - Medemblik - NH

Openingstijden Dalisay Recovery
Vanaf december is Dalisay Recovery open op dinsdagmiddag en op vrijdagmiddag van 14.00 tot 1600 uur (m.u.v. 26-12 en 01-01-2021). Deze inloopmomenten is er niet standaard een creatieve activiteit of workshops, maar wel een lekker kopje koffie/thee en luisterend oor of advies. Ook als je even lekker rustig gewoon aanwezig wil zijn, je huiswerk wil doen, een spelletje doen of even kletsen kan je bij Dalisay Recovery terecht. Ook biedt Dalisay Recovery 1 op 1 mogelijkheden aan face to face, via zoom of telefonisch en zijn ze gestart met het (pilot) buddy project.

Creatieve middag
Dalisay Recovery biedt twee keer per maand een face to face creatieve middag aan. Deze middag vindt plaats op de eerste en derde zaterdag van de maand, van 13:00 tot 16:00 uur.

Het programma voor de creatieve middagen van december/januari is als volgt:

 • 19 december Creatieve inloop in het inloophuis in Medemblik Thema kerst
 • 2 januari Creatieve inloop in het inloophuis in Medemblik Nieuwjaarsbijeenkomst 
 • 16 januari Creatieve inloop in het inloophuis in Medemblik Intuïtief lijntekenen

Online lotgenotenbijeenkomst 
Elke derde dinsdag van de maand, voorlopig online via zoom, start er om 19.30 uur een bijeenkomst voor lotgenoten.

De dagen dat deze bijeenkomsten plaatsvinden zijn:

 • Woensdag 30 december 2020
 • Dinsdag 19 januari 2021
 • Dinsdag 16 februari 2021

Online naastenbijeenkomst
Elke 2e donderdag van de maand, voorlopig online, start er om 19.30 een naastenbijeenkomst via Zoom.

De data dat deze bijeenkomsten plaatsvinden zijn:

 • Donderdag 14 januari 2021 (met als gastspreker Drs. Greta Noordenbos)
 • Donderdag 11 februari 2021

Voor alle activiteiten moeten de deelnemers i.v.m. beperkte ruimte/corona maatregelen zich opgeven. Dit kan via de mail info@dalisayrecovery.nl

Meer informatie over Dalisay Recovery vind je hier

Ixta Noa - Enschede - Groningen - Leeuwarden - Nijmegen - Zutphen

Ixta Noa heeft zeven locaties. Op locaties Enschede, Groningen, Leeuwarden, Nijmegen en Zutphen blijven de inloophuizen open tijdens de lockdown, om zo extra steun te bieden voor wie dat nodig heeft. 

Hieronder zijn per locatie de openingstijden tijdens de feestdagen en de lockdown te zien.

Ixta Noa Enschede
Het herstelhuis in Enschede is vanaf 4 januari volgens de reguliere openingstijden geopend. Tijdens de feestdagen zijn er aangepaste openingstijden:

 • Gesloten op kerstavond donderdagavond 24 december en op 1e kerstdag vrijdag 25 december. Op maandag 28 december is Ixta Noa Enschede weer geopend zoals op alle maandagen.
 • Gesloten op Oudjaars- en Nieuwjaarsdag.

Rondom de feestdagen is het belangrijk om je aan te melden, omdat er een beperkt aantal bezoekers mag worden toegestaan.

Kijk voor meer informatie op de website van Ixta Noa Enschede

Ixta Noa Groningen
Ixta Noa Groningen is normaliter geopend van maandag t/m vrijdag van half 10 tot 12, van half 2 tot 3 en half 4 tot kwart voor 5. Daarnaast is Ixta Noa Groningen donderdag avond open van 7 uur tot half 10.

Het is mogelijk om te lunchen bij Ixta Noa Groningen, mits je je eigen lunch meeneemt. De lunch is tussen half 1 en half 2. Door de maatregelen is het belangrijk van te voren door te geven dat je mee wilt lunchen, dit kan via groningen@Ixtanoa.nl. 

 • Tijdens eerste kerstdag (25 december) is er een kerstontbijt in twee tijdsvlakken in de ochtend. Van half 10 tot 11 en kwart over 11 tot kwart voor 12. Het is hiervoor nodig je op te geven via groningen@Ixtanoa.nl. 
 • Op tweede kerstdag (26 december) en 31 december is Ixta Noa Groningen in de middag geopend volgens de normale tijdsblokken.
 • Op 1 januari 2021 is Ixta Noa Groningen gesloten.

Een actueel overzicht van alle activiteiten en openingstijden rondom de feestdagen is te vinden op de Facebookpagina van Ixta Noa Groningen.

Kijk voor meer informatie op de website van Ixta Noa Groningen

Ixta Noa Leeuwarden
Ixta Noa Leeuwarden volgt de reguliere openingstijden en is dit jaar beide kerstdagen geopend om extra steun te bieden. Door de maatregelen worden de dagen bij Ixta Noa Leeuwarden iets anders vormgegeven dan voorgaande jaren, hier is later meer informatie over te vinden op de website of Facebook van Ixta Noa Leeuwarden.

De openingstijden tijdens de feestdagen zijn als volgt:

 • Eerste en tweede kerstdag (25 & 26 december) van 10:00 tot 16:00. 

Om iedereen een eerlijke kans te geven om aanwezig te zijn tijdens de kerstdagen, kan iedereen zich op één van de twee kerstdagen inschrijven om langs te komen in het herstelhuis van Ixta Noa in Leeuwarden. Aanmelden kan door te bellen naar (058 – 213 39 97). Aanmelden kan t/m 23 december, daarna kunnen mensen die beide dagen graag willen komen kijken of er nog plek is. Ixta Noa belooft er leuke dagen van te maken!

Kijk voor meer informatie op de website van Ixta Noa Leeuwarden

Ixta Noa Nijmegen
Ixta Noa Nijmegen is geopend voor inloop en houd hun reguliere openingstijden aan die vermeld worden op de website. Wel kunnen er een beperkt aantal bezoekers komen en moet je je voor sommige momenten aanmelden. Hieronder lees je hoe dit in zijn werk gaat.

 • Aanmelden voor de middagen kan via Nijmegen@ixtanoa.nl, doe dit wel minimaal een dag van tevoren. Je mag ook bellen naar het herstelhuis 024- 6793782 tussen 9.30-16.00. Dat mag ook op de dag zelf. 
 • Voor de ochtenden en avonden (behalve de dinsdagavonden in de even weken) hoef je je niet aan te melden.
Bij vragen kan er gebeld of gemaild worden naar 024-6793782 of nijmegen@ixtanoa.nl.

Houd de Facebookpagina van Ixta Noa Nijmegen in de gaten voor het laatste nieuws.

Kijk voor meer informatie op de website van Ixta Noa Nijmegen

Ixta Noa Zutphen
Ixta Noa Zutphen is open tijdens de lockdown en de feestdagen. Hieronder staan de actuele openingstijden voor rondom en tijdens de feestdagen:

 • Maandag tot en met vrijdag: 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur
 • Zaterdag: 13.00 tot 16.00 uur
 • 1e kerstdag: gesloten
 • 2e kerstdag: 13.00 tot 16.00 uur
 • Oudejaarsdag: 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.00 uur
 • Nieuwjaarsdag: gesloten
 • Zaterdag 2 januari: 13.00 tot 16.00 uur

Houd de Facebookpagina in de gaten voor het laatste nieuws rondom de openingstijden en activiteiten.

Kijk voor meer informatie op de website van Ixta Noa Zutphen

 

Realcovery - Weerselo - OV

Realcovery inloophuis is iedere vrijdag geopend van 10.00-17.00. Mensen die worstelen met een eetstoornis maar ook naasten kunnen er terecht voor een kop koffie of een gesprek. Er zijn altijd ervaringsdeskundigen aanwezig. Realcovey is nu ook iedere 2e zaterdag van de maand geopend van 09.30-12.30.

Regelmatig biedt Realcovery een workshop aan. Meer informatie hierover vind je in de social media posts van Realcovery.

Naast inloop en 1-op-1 gesprekken biedt Realcovery de volgende activiteiten aan:

 • Gespreksgroepen voor mensen die worstelen met een eetstoornis; De gespreksgroep is 1x per 2 weken van 15:00-17:00 in het Realcovery inloophuis. De eerstvolgende gespreksgroep vindt plaats op 8 januari 2021 onder begeleiding van 2 ervaringsdeskundigen.
 • Ontmoetingsavonden voor ouders en naasten; iedere laatste vrijdag van de maand wordt er van 19.00-21.00 in het inloophuis een ontmoetingsavond georganiseerd voor ouders en partners van mensen die worstelen met een eetstoornis. De sessies worden begeleid door 2 ervaringsdeskundige naasten.

Aanmelden voor deze activiteiten kan via realcoveryinloophuis@gmail.com of 06-15342704.

Meer informatie over Realcovery inloophuis vind je hier

 

Online platforms

Online platforms zijn bedoeld om op een laagdrempelige manier hulp en steun te bieden. Op online platforms heb je vaak de mogelijkheid om anoniem contact op te nemen met lotgenoten of ervaringsdeskundigen. Ook is er op online platforms veel informatie te vinden over eetstoornissen, maar ook andere onderwerpen zoals eenzaamheid en somberheid komen hier aan bod.

Ikookvanmij.nl

Ikookvanmij.nl is een online ontmoetingsplek voor mensen met  alle vormen van een eetstoornis, zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa, eetbuistoornis, en alle varianten daar tussenin. Het forum is voor iedereen: voor jong, maar ook voor oud. Voor vrouwen maar ook voor mannen. Voor mensen die weinig eten, maar ook voor diegenen die te veel eten. Voor bezoekers van pro ana sites én andere fora of weblogs. Ikookvanjou.nl is er niet alleen voor mensen die zelf met een eetstoornis kampen, maar ook voor naasten.

Het forum op ikookvanmij.nl biedt verschillende mogelijkheden:

 • Discussiepunten starten met anderen die worstelen met een eetprobleem
 • Praten met ervaringsdeskundigen of ex-cliënten
 • In contact komen met ervaringsprofessionals (HC –therapeuten)
 • Meldingen krijgen wanneer er leuke nieuwtjes geplaatst zijn
 • Een eigen profiel om informatie of gevoelens met elkaar te delen.
 • Een privédagboek starten
 • Een profiel en dagboek met persoonlijke layout
 • Mobiele weergave

Om actief te zijn op ikookvanjou.nl is het nodig geregistreerd te zijn om toegang te krijgen tot alle onderwerpen van het forum.

Registreren is zo gedaan, en kan via de website van ikookvanmij.nl.

99gram

De website 99gram.nl is een initiatief van Accare, Kennislijn Voedings-, Eetstoornissen en Obesitas. Accare is een van de grootste kinder- en jeugdpsychiatrische instellingen van Nederland.

De deskundigen van de 99gram.nl zijn allemaal medewerkers van Accare. Ze zijn getraind om vragen te beantwoorden en advies te geven aan jongeren die vragen hebben over eten, gewicht en uiterlijk, of jongeren te begeleiden die een online behandeling volgen. Alle medewerkers hebben een beroepsgeheim.

Tijdens de feestdagen en de lockdown staat 99ram.nl voor je klaar om op verschillende manieren hulp en steun te bieden, hieronder staat een gedeelte van het aanbod van 99gram.nl:

 • Er is een forum waar je (anoniem) mee kan praten over verschillende onderwerpen over eetstoornissen. Dit kan zowel met als zonder registratie. 
 • Op 99gram.nl kun je elke werkdag chatten met een deskundige. De chat is gratis en anoniem. De chat is bedoeld voor jongeren van 14 tot en met 23 jaar. Wanneer je ouder bent dan 23 jaar word je doorverwezen.
 • Via de mail kan je vragen stellen aan deskundigen.
 • 99gram.nl biedt een online gratis zelfhulpcursus aan. In de cursus ‘door een roze bril leren kijken’ leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens.

Meer informatie over het aanbod van 99gram.nl vind je op de website

Proud2Bme

Proud2Bme is sinds 2009 de grootste online hulpsite van Nederland en België op gebied van eetproblematiek, met meer dan 200.000 unieke bezoekers per maand. De site is er voor iedereen die problemen heeft met zelfbeeld, eten en aangrenzende problematiek maar zet zich ook in voor naasten. Op Proud2Bme worden dagelijks blogs en interviews geplaatst over eetproblemen, psychische problemen, gezondheid, gezond eten en zelfacceptatie.

Via het forum en de chat kan je in contact komen met lotgenoten en steun krijgen van ervaringsdeskundigen en professionals voor jouw problemen. Voor Proud2Bme werken momenteel zes ervaringsdeskundige redactiemedewerkers, twee psychologen, twee diëtisten en zo’n twintig vrijwilligers.

Proud2Bme biedt bijna dagelijks een chatmoment aan waar je kan chatten met o.a. ervaringsdeskundige, diëtisten en psychologen. Rondom de feestdagen zijn er ook chat-momenten ingepland. Daarnaast zijn er thema-chats die zich speciaal richten op bepaalde onderwerpen zoals de lockdown of de feestdagen.

Bekijk hier direct de chat-agenda van Proud2Bme

Hulplijn

Een hulplijn voorziet in direct en persoonlijk contact met een ervaringsdeskundige en/of zorgprofessional voor het bieden van een luisterend oor of beantwoorden van je vragen. 

Patiëntenvereniging WEET

Patiëntenvereniging WEET is tijdens de lockdown telefonisch en digitaal extra bereikbaar. Via de WEET-Hulplijn kan je telefonisch contact opnemen met een ervaringsdeskundige. Zie hieronder de agenda van de WEET-Hulplijn.

WEET-Hulplijn 085 – 1304617

 Dag                                  Ochtend                                Avond         

Maandag                          09:00 – 11:00*                        19:00 – 21:00
Dinsdag                            09:00 – 11:00*                        19:00 – 21:00**
Woensdag                       10:00 – 11:00*                         19:00 – 21:00***
Donderdag                      09:00 – 11:00*                        20:00 – 21:00
Vrijdag                              09:00 – 11:00*                        19:00 – 20:00

* naastbetrokken moeder
** 20:00-21:00, naastbetrokken vriendin
*** even weken van 20:00-21:00 uur ervaringsdeskundige: eetbuistoornis

WEET Forum – Videochats voor eetstoornispatiënten
In verband met de Coronacrisis organiseert WEET videochats via ZOOM. Hier kan je beeldbellen, maar ook zonder beeld of zelfs zonder geluid aansluiten. Dus deze videochat staat ook open voor mensen die alleen willen chatten. Er is altijd een moderator aanwezig. Meer informatie opvragen of aanmelden kan via forum@weet.info 

Log hier in op het WEET Forum voor meer informatie over het aanmelden voor de videochats

MIND

Bij MIND vind je informatie, inspiratie, en steun. MIND wil psychische problemen voorkomen en mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen. Dit doen ze door informatie te bieden, onderzoek te doen, projecten uit te voeren en actie te voeren. MIND voert actie voor meer aandacht voor psychische problemen en we geven mensen met psychische problemen en hun naasten een stem richting de politiek.

MIND Hulplijn: 0900-1450

MIND zet zich ook in voor mensen met een eetstoornis. Heb jij of iemand in je omgeving te maken met een eetstoornis en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van de hulplijn. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met psychologen of maatschappelijk werkers van MIND.

Naast de hulpline heeft MIND een brochure gemaakt met 11 tips: ‘Hoe blijf ik mentaal fit tijdens deze coronatijd?’. Klik hier om de brochure te bekijken. 

Meer informatie over MIND vind je op www.wijzijnmind.nl/corona.

Ouderbijeenkomsten

Naast de ouderavonden verzorgd door herstelhuizen, informeren wij graag over aanvullende online en fysieke bijeenkomsten voor ouders/naasten.

Ouderavond stichting Kiem

Stichting Kiem biedt kosteloos een online oudergroep aan, speciaal voor ouders van kinderen met een eetstoornis die zich in de voorfase bevinden. Dit is de fase waarin nog geen specifieke professionele hulp of behandeling is gestart (wachttijd).

Stichting Kiem biedt ervaringsdeskundige eerste hulp (geen behandeling) ter ondersteuning van ouders, om de situatie thuis te stabiliseren en de wachttijd te overbruggen. De oudergroep is gericht op het ondersteunen van ouders door herkenning en erkenning.

Wil je meer lezen over wat er aan bod komt tijdens de ouderavonden? Klik dan hier! 

De data van de oudergroepen is te vinden in onze agenda.

Ouderavond regio Eindhoven

Zelfhulpnetwerk organiseert gespreksavonden voor naasten van iemand met een eetstoornis. De ouderavond is bedoelt voor ouders of partners van iemand met een eetstoornis, die graag willen praten met lotgenoten om verhalen uit te wisselen of van elkaar te leren.

Data
De volgende avonden staan gepland op woensdag

 • 3 februari 2021
 • 10 maart 2021
 • 7 april 2021
 • 12 mei 2021
 • 2 juni 2021
 • 7 juli 2021

Vaste groep
Je maakt deel uit van een vaste groep. Per bijeenkomst kan de samenstelling van de groep iets anders zijn. De een kan een keer een avond niet, een ander wil juist aansluiten. Maar de basis van de groep blijft ongeveer gelijk. Zo leer je elkaar beter kennen en kun je elkaar tot steun zijn. De groep bestaat uit ongeveer 10 deelnemers.

Programma
De avond bevat globaal de volgende onderdelen:

19.30 uur    –    Introductie/welkom
19.45 uur     –   Uitwisselen ervaringen of thema-avond
22.00 uur    –    Afsluiting

Aanmelding
Aanmelden is eenvoudig: stuur een bericht naar eindhoven@zelfhulpnetwerk.nl. Na aanmelding ontvang je de locatiegegevens. Er wordt om een kleine vergoeding gevraagd, deze wordt grotendeels gebruikt voor gastsprekers.

 

Algemene informatie

Volg je op dit moment een behandeling? Informeer dan ook naar mogelijkheden van ervaringsdeskundige steun bij jouw behandelaar. 

Activiteiten van stichting Kiem zijn te vinden in de agenda.

Is het spoed?
Bij acuut (levens)gevaar bel 112. Ben je nu niet in levensgevaar maar heb je wel acuut hulp nodig omdat je denkt aan zelfmoord? Bel dan de zelfmoordpreventielijn 113 of bel gratis naar 0800-0113.