Heb ik een eetstoornis?

We willen bijna allemaal wel gezonder eten, of afvallen. En we willen allemaal sporten en bewegen, of dat juist méér doen. Maar waar ligt de grens tussen gezond en ongezond? Wanneer spreek je van een eetstoornis?

Dat is best ingewikkeld. Veel mensen vinden het lastig om ontspannen om te gaan met eten. Of om tevreden te zijn met hun gewicht. Maar als je een eetstoornis hebt, is er meer aan de hand. Eigenlijk kun je alleen nog maar denken aan wel of niet eten. Het bepaalt alles dat je denkt en doet. Iedereen kan hier last van hebben: jongens en meisjes, kinderen en tieners, volwassen mannen en vrouwen.

Hier lees je wat een eetstoornis precies inhoudt

 

Eetstoornissen zijn er in allerlei soorten

Een eetstoornis laat zich niet makkelijk in een hokje stoppen. Soms kun je symptomen hebben van meerdere soorten tegelijkertijd. Of heb je juist bepaalde symptomen niet. Dat maakt ze niet minder ernstig. Alleen kloppen ze niet altijd met de lijst die een arts of specialist gebruikt om een diagnose te stellen. Het gebeurt ook wel eens dat een eetstoornis overgaat in een ander type.

Hier vind je meer informatie over verschillende eetstoornissen.

 

Hoe vertel je over je eetstoornis?

Als je merkt dat je een probleem hebt met eten, bewegen of met je gewicht, is het belangrijk om dat zo snel mogelijk met iemand te delen. Dat kan heel spannend zijn, maar ook een opluchting. Zodra iemand weet waar jij last van hebt, voel je je minder alleen. En heb je iemand die je kan steunen.
Misschien weet je niet zo goed met wie je moet praten, of hoe je dat doet. Of hoe je omgaat met een reactie die anders is dan je had verwacht. Daar helpen we je bij.

Zo voer je het gesprek 

 

Hulp zoeken kan samen

Een eetstoornis sluipt je leven in. Je krijgt er pas écht last van als je gezondheid eronder lijdt, of als familie of vrienden vragen stellen over je gewicht of gedrag. Soms zien ze helemaal niks. Een eetstoornis zit namelijk in je hoofd. Zo kun je er lang alleen mee rondlopen.

Denk je dat je een eetstoornis hebt? Zoek dan meteen hulp. Ook als je niet precies weet welke eetstoornis je hebt. Hoe sneller je om hulp vraagt, hoe groter de kans is dat je beter wordt. Familie of vrienden kunnen je daarbij helpen. Via het hulptraject vind je alles dat je moet weten. Je leest bijvoorbeeld wat de eerste stap is, wat een intake inhoudt en welke behandelingen er zijn.

Bekijk hier het hulptraject

Herstellen van mijn eetstoornis was de beste keuze die ik ooit heb gemaakt, ik kan eindelijk weer echt genieten

Quote van Willemieke, die herstelde van boulimia nervosa

Je bent niet alleen

Er zijn in Nederland zo’n 200.000 meisjes, jongens, mannen en vrouwen met een eetstoornis. Je staat er dus niet alleen voor. Misschien vind je het fijn om ervaringen van anderen te lezen. Hun verhalen kunnen je inspireren om hulp te zoeken en beter te worden. In sommige verhalen herken jij je vast meer dan in anderen. Dat is heel normaal.

Lees ervaringen van anderen