Naar de huisarts

Gaat het niet goed met je? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de huisarts. De huisarts gaat samen met jou op zoek naar wat jou het beste helpt. Hier kun je meer lezen over wat je van dit gesprek kunt verwachten en hoe je het gesprek goed kunt voorbereiden.

De eerste stap naar professionele hulp is de huisarts. Dit lijkt misschien heel spannend, maar de huisarts is er om jou te helpen. Bij het maken van een afspraak kan je aangeven dat je moeite hebt met wel/niet eten en bewegen en dat je hier graag over wilt praten. Ben je minderjarig of vind je het lastig om de huisarts zelf te bellen? Doe dit dan samen met iemand. Hieronder lees je welke stappen er horen bij het eerste bezoek aan de huisarts.

Voorbereiding gesprek

Voorafgaand aan de afspraak bij de huisarts is het handig om alvast te bedenken wat je wil bespreken. Belangrijke punten om mee te nemen naar het eerste gesprek zijn:

  • Hoe lang speelt dit probleem al?
  • Wanneer merkte je dat het niet goed gaat met je? Waar merk je dit aan?
  • Welke gedachten en gevoelens komen er naar boven als het gaat om eten, bewegen en gewicht? (angst, schuldgevoel, verdriet, woede, schaamte). Vind je dit lastig? Maak voor jezelf aantekeningen en schrijf je gedachten op papier.
  • Merk je dat je last hebt van lichamelijke klachten? (afvallen, aankomen, koude handen, haaruitval, droge huid, schommelingen in menstruatiepatroon)

Als je nog niet zo goed weet wat je allemaal wilt bespreken is dit ook geen probleem. De huisarts is er immers om jou te helpen.

Onderzoek bij de huisarts

In het eerste gesprek bij de huisarts zal de huisarts een aantal vragen aan jou stellen. Hoe gaat het nu met je? Hoe voel je je? Waar denk je aan? Een eetstoornis zit in je hoofd, dus is het belangrijk om te kijken naar psychische klachten. Toch doet de huisarts vaak ook een klein lichamelijk onderzoek. Dit is nodig om uit te sluiten dat de oorzaak van jouw problemen niet aan iets anders ligt. Bij een lichamelijk onderzoek worden vaak bloedwaardes gecontroleerd (bloed prikken) en er wordt gekeken naar je hartslag. Het gewicht meten is soms belangrijk, maar niet altijd. Als wegen spanning geeft kan je vragen of je het getal zelf niet hoeft te zien.
Doorverwijzing

Wanneer de huisarts vermoedt dat het om een eetstoornis gaat kan hij/zij jou doorverwijzen naar een volgende hulpverlener. Er bestaan veel hulpverleners met elk hun eigen specialisaties. Voor verschillende eetstoornissen zijn er verschillende behandelingen. Het kiezen van de juiste hulpverlener is afhankelijk van jouw wensen en behoeften rondom hulp. Dit kan een GGZ-instelling zijn, maar bijvoorbeeld ook een diëtist of een coach. Samen met de huisarts kijken jullie naar de mogelijkheden voor een eventuele behandeling.

Zie hier welke verschillende soorten hulpverleners er zijn.

En dan?

Hopelijk heb je na het gesprek bij de huisarts een beter beeld van jouw problemen en weet je wat je nu kan doen. Misschien hebben jullie al een hulpverlener gevonden die aansluit bij jouw hulpvraag. Indien je hier nog hulp bij nodig hebt kan je altijd Eetstoornissen Netwerk bezoeken. Op deze website staan welke verschillende soorten hulpverleners en organisaties.

Soorten behandelingen

Er zijn veel manieren hoe je van je eetstoornis kunt herstellen. Hier vertellen we je er meer over.

Deze soorten behandeling zijn er

Hulptraject

Wat kan je tegenkomen als je een diagnose eetstoornis hebt? In het hulptraject lopen we hier met je doorheen.

Het hulptraject