Verkort beleidsplan
01-01-2025
Missie
Stichting Kiem is op 1 juli 2020 opgericht om de impact van eetstoornissen te minimaliseren. De stichting richt zich middels haar kernprogramma’s op kennisbevordering onder naasten, scholen en professionals. Dit doet zij zodat (jonge) mensen die kampen met een eetstoornis en hun naasten weer vooruit kunnen. Ook beoogt Stichting Kiem het werkveld te versterken en te verbinden, bewustwording in de samenleving te vergroten en het werkveld, patiënten en naasten van goede en inhoudelijke informatie te voorzien.
Doelgroepen
Stichting Kiem biedt programma’s aan voor drie doelgroepen: voor naasten van mensen met een eetstoornis, voor scholen en voor professionals. De hulp aan naasten is gericht op (h)erkenning en ondersteuning. De trainingen voor scholen richt zich op leerlingen, docenten en ouders. Voor leerlingen wordt een workshop aangeboden gericht op mentale weerbaarheid en eetstoornissen. Voor docenten is een training beschikbaar die praktische tools geef om eetstoornissen te herkennen bij leerlingen en ze bespreekbaar te maken in de klas of met de desbetreffende leerlingen. Voor professionals biedt Stichting Kiem een training over het signaleren, bespreekbaar maken en begeleiden bij een eetstoornis. Deze professionals zijn bijvoorbeeld werkzaam als huisarts, praktijkondersteuner, diëtist, coach of in een instelling voor begeleid wonen.
Alle trainingen van Stichting Kiem worden gegeven door ervaringsdeskundige trainers.
De speerpunten van ons beleid voor 2025-2029
1) Eetstoornissen op de kaart
In de komende jaren zet Stichting Kiem zich in om de bewustwording rond de complexiteit, ernst en omvang van eetstoornissen verder te vergroten. We versterken onze zichtbaarheid en positie door samen te werken met ervaringsdeskundigen, professionals en wetenschappers. We willen meer kennis verzamelen en delen via onze programma’s, en de inzet van ervaringsdeskundigheid stimuleren in alle fases van de eetstoornisaanpak. Ook wordt er in samenwerking met partijen in het werkveld gelobbyd over de systeemaanpak van eetstoornissen en duurzame financiering voor de inzet van ervaringsdeskundigen.
2) Programma voor naasten
We blijven investeren in ons programma Eerste Hulp bij Eetstoornissen (EHBE) en onze themabijeenkomsten, die gericht zijn op het ondersteunen en verbinden van naasten. Ons doel is om naasten een plek te bieden waar zij steun, kennis en praktische handvatten vinden. Daarnaast blijven we inzetten op kwaliteit en professionalisering van ons aanbod en netwerk van trainers.
3) Programma voor scholen
Scholen zijn cruciale partners in het vroegsignaleren van eetstoornissen en het creëren van een veilige omgeving voor leerlingen. We blijven ons inzetten om leerlingen, docenten en ouders te bereiken. Door samenwerkingen aan te gaan met nieuwe partners en ons programma up-to-date te houden, vergroten we ons bereik en zorgen we ervoor dat scholen beter uitgerust zijn om eetstoornissen te herkennen en aan te pakken.
4) Programma voor professionals
Om de professionele kennis over eetstoornissen te vergroten, bieden we trainingen aan voor huisartsen, GGD-medewerkers, diëtisten en andere professionals. We organiseren workshops waarmee we professionals bereiken. Ons doel is om wetenschappelijke inzichten en ervaringsdeskundigheid te combineren, zodat professionals beter toegerust zijn om effectief en met empathie te handelen.
Verwerving van inkomsten
Stichting Kiem heeft voor een periode van drie jaar een schenking van een ANBI-stichting ontvangen. Daarnaast zal de stichting fondsen werven bij derde partijen om de output en impact van haar werkzaamheden te vergroten.
Bestuur Stichting Kiem
Het beleid van Stichting Kiem wordt bepaald door het bestuur dat bestaat uit drie leden:
- Dhr. Gerard van Breen, voorzitter
- Mw. Carien Pot-Mees, bestuurslid
- Mw. Reina van Marwijk Kooy, bestuurslid
De bestuursleden krijgen geen beloning en/of vacatiegeld.
Stichting Kiem heeft een directie. Het beloningsbeleid voor directie en medewerkers is erop gericht haar personeel te belonen volgens maatstaven die maatschappelijk aanvaardbaar en verantwoord zijn voor personen die vergelijkbare werkzaamheden verrichten.
Verslaglegging uitgeoefende activiteiten
De stichting is opgericht op 1 juli 2020 en publiceert jaarlijks een jaarverslag.
RSIN-nummer en ANBI-status
Het RSIN-nummer van Stichting Kiem is 861408706. Stichting Kiem heeft een ANBI-status.
Financiële verantwoording
De financiële verantwoording zal uiterlijk 6 maanden na afloop van het (verlengde) boekjaar gepubliceerd worden.