Pica: honger naar oneetbaar ‘voedsel’

Pica is een zeldzame eetstoornis die zijn naam dankt aan het Latijnse woord voor ekster (Pica pica). Een vogel die bekend staat als een alles-eter. Bij pica gaat het, in tegenstelling tot bij de meeste eetstoornissen, niet om het lichaamsbeeld/gewichtsverlies. Een deskundige en een regisseur vertellen meer over deze zeldzame aandoening.

Wie lijdt aan de eetstoornis pica eet dingen die niet voor menselijke consumptie bestemd zijn. Voorbeelden hiervan kunnen zijn: papier, metaal, zeep, klei, ontlasting en haar. Ook grote hoeveelheden rauw voedsel eten, zoals rauw vlees, meel en ongekookte rijst eet, kan bij de stoornis horen. Kenmerkend voor pica is dat het eten van de niet voor consumptie geschikte stof niet past bij het ontwikkelingsniveau van die persoon en geen deel uitmaakt van cultureel geaccepteerde gewoonten, zo meldt Nederlandse Academie voor Eetstoornissen op de site. Binnen sommige culturen is het eten van klei een traditie, in dit geval spreken we niet van pica.

Lees hier het hele artikel op nu.nl waarin meer over pica wordt uitgelegd.

Al eerder kwam er een bericht online over het zoontje van Lotte die worstelt met pica. Hij at onder andere zijn speelgoed en kleding op. Benieuwd naar het verhaal van Lotte? Je leest het hier!

 

Lees ook