Eetbuistoornis

Een eetbuistoornis is vaak een reactie op verdriet, woede of eenzaamheid. Tijdens een eetbui heb je niet in de hand hoeveel je eet. Stoppen lukt niet. Hoe eerder je hulp krijgt, hoe groter de kans gelukkig is dat je beter wordt.

Een eetbuistoornis wordt ook wel Binge Eating Disorder genoemd. De stoornis gaat over veel meer dan eten. Het is een manier om met nare gevoelens of gedachten om te gaan. We horen vaak dat het troost en afleiding biedt. Tijdens het eten hoef je namelijk even niets te voelen.

 

Dit zijn de kenmerken

Met een eetbuistoornis heb je regelmatig een niet te stoppen drang om extreem veel te eten in een korte tijd. Eetbuien verzachten emotionele pijn, maar zorgen uiteindelijk voor nog meer schuld en schaamte gevoelens. Stoppen lukt niet, terwijl je er niet blij van wordt. Je spreekt van een eetbuistoornis als je minstens één keer per week een eetbui hebt, drie maanden lang.

Na zo’n eetbui walg je vaak van jezelf, voel je je somber of schuldig. Je schaamt je en houdt de buien geheim. Als je aan tafel zit met familie of vrienden, eet je zo normaal mogelijk. Bij boulimia nervosa compenseer je voor de eetbui door te braken, laxeren of sporten. Bij een eetbuistoornis doe je dat niet. Vaak heb je daardoor veel overgewicht.

Eetbuien hangen samen met drie of meer van de volgende kenmerken:

1. Veel sneller eten dan normaal.
2. Dooreten totdat een onaangenaam vol gevoel ontstaat.
3. Grote hoeveelheden voedsel nuttigen zonder dat je trek hebt.
4. Alleen eten, uit schaamte over de hoeveelheid die je eet.
5. Achteraf van jezelf walgen, je somber of erg schuldig voelen.

Op de signalenkaart vind je alle symptomen van de eetbuistoornis

 

De gevolgen van de eetbuistoornis

Een eetbuistoornis kan veel impact hebben op je leven. We zetten de belangrijkste gevolgen op een rij.

  • Problemen met je sociale leven
    Eetbuien hebben veel invloed op je dagelijks leven. Omdat je leeft met een moeilijk geheim, kan het opbouwen en onderhouden van relaties en vriendschappen lastig zijn
  • Problemen met je gezondheid
    Ook je gezondheid lijdt eronder. Je kunt moe zijn, lijden aan obesitas of diabetes 2. Ook je mentale gezondheid gaat omlaag. Je krijgt last van een laag zelfbeeld, eenzaamheid, angsten of gevoelens van schaamte, of van een depressie.
  • Overgewicht en andere signalen
    Familie, vrienden of collega’s zien vaak wel dat je overgewicht hebt, soms zijn ze er ook bezorgd over. Ander gedrag kan voor hen het eerste signaal zijn dat er iets aan de hand is. Als jij niet meer samen wilt eten, bijvoorbeeld. Of als je geïrriteerd bent voor een maaltijd. Maar hoe beginnen ze erover?
  • Eenzaamheid en schaamte
    Mensen geven misschien het goedbedoelde advies om ‘gewoon’ wat minder te eten of af te vallen. Daardoor voel je je juist onbegrepen. Helemaal naar is het als onbekenden commentaar geven op je uiterlijk, of mensen niet met je om willen gaan vanwege je gewicht. Je schaamt je dan extra. Dat maakt hulp zoeken nog moeilijker.

 

Hoe sneller de hulp, hoe beter

Als je denkt dat een familielid, vriend of vriendin mogelijk een eetbuistoornis heeft, wil je het vast bespreekbaar maken. Maar hoe doe je dat? Blijf ver van oordelen of goedbedoeld advies en laat vooral weten dat je er voor iemand bent. Zoek samen zo snel mogelijk hulp. Hoe eerder die er is, hoe groter de kans op genezing. Een afspraak met de huisarts is een goede eerste stap.