Hulp
Er zijn veel verschillende eetstoornissen. Wat voor eetstoornis je ook hebt, het is belangrijk dat deze goed wordt behandeld. Met de juiste behandeling leer je beter met je eetstoornis om te gaan – en haar uiteindelijk te overwinnen.
Voor elk type eetstoornis is er wel een behandeling die past. Het doel van de behandeling is dat jij je lichamelijk en geestelijk beter voelt, gezonder gaat eten en leert om met lastige gedachten en gevoelens om te gaan.
Soorten behandeling
Een behandeling bestaat vaak uit een combinatie van psychische hulp en lichamelijke zorg. De psychische hulp kan uit verschillende therapieën bestaan, zoals cognitieve gedragstherapie, systeemtherapie of psychomotorische therapie.
Lees hier meer over de soorten behandeling.
Vormen van behandeling
Waar volg je jouw behandeling? Thuis, of in een kliniek? Dat hangt af van jouw situatie. Psychische zorg is altijd maatwerk. Er zijn drie vormen van behandeling: ambulante, klinische en een deeltijdbehandeling.
Lees hier meer over de vormen van behandeling.
Soorten zorgverleners
Vaak kom je eerst bij je huisarts terecht. Hij of zij verwijst je door. Naar een instelling van de GGZ bijvoorbeeld, een diëtist of een psycholoog. Je huisarts houdt rekening met jouw wensen en de ernst van je eetstoornis. Er zijn ontzettend veel zorgverleners die je kunnen en willen helpen.
Lees hier meer over de soorten zorgverleners.
Herstelhuizen en platforms
Een herstelhuis is bedoeld om het herstel van iemand met een eetstoornis te bevorderen door bijvoorbeeld dagbesteding, activiteiten of een luisterend oor aan te bieden. Bij veel herstelhuizen werken ervaringsdeskundigen omdat zij goed begrijpen wat er in het hoofd van iemand met een eetstoornis om gaat. Herstelhuizen bieden ook hulp voor naasten.