Herstelhuizen en platforms

Er is hulp voor mensen met een eetstoornis en voor naasten. Hieronder staan organisaties die hulp bieden voor mensen met een eetstoornis en hun naasten.

Herstelhuizen

Een herstelhuis is bedoeld om het herstel van iemand met een eetstoornis te bevorderen door bijvoorbeeld dagbesteding, activiteiten of een luisterend oor aan te bieden. Bij veel herstelhuizen werken ervaringsdeskundigen omdat zij goed begrijpen wat er in het hoofd van iemand met een eetstoornis om gaat. Herstelhuizen bieden ook hulp voor naasten.

Het Leontienhuis

Het Leontienhuis biedt meerdere vormen van steun voor mensen met een eetstoornis en hun naasten. In het inloophuis van het Leontienhuis ben je welkom voor een luisterend oor en steun. Ervaringsdeskundigen van het Leontienhuis inspireren en coachen door het hele land.

Bekijk het aanbod van het Leontienhuis hier

Stichting JIJ

Stichting JIJ is biedt ondersteuning aan mensen met een eetstoornis. In het inloophuis van Stichting JIJ staan ervaringsdeskundige vrijwilligers klaar voor iedereen met een eetstoornis en hun naasten. Stichting JIJ biedt een luisterend oor en geeft advies.

Bekijk het aabod van Stichting JIJ hier

Dalisay Recovery

Dalisay recovery ondersteunt op laagdrempelige wijze mensen die worstelen met een eetstoornis en hun naasten. Ervaringsdeskundige vrijwilligers staan klaar om te helpen op jouw reis naar herstel en ondersteunen daarbij ook het netwerk van iemand met een eetstoornis.

Bekijk hier het aanbod van Dalisay Recovery

Ixta Noa

Ixta Noa wil een omgeving creëren waarin mensen in staat zijn om elkaar te inspireren tot eigen verandering door het delen van hun ervaringen. Zodat ieder mens kan zijn wie hij of zij is.

Bekijk hier het aanbod van Ixta Noa

 

meRecovery

meRecovery is een inloophuis dat binnenkort (dec 2023) opent in Zeist. Bij meRecovery vinden jongeren met een eetstoornis ondersteuning op hun weg naar herstel. Ervaringsdeskundigen bieden een luisterend oor, praktische hulp en advies, ook voor naasten. Daarnaast is meRecovery een informatiepunt voor professionals in zorg, sociaal domein en onderwijs in de regio Utrecht en Flevoland.

Bekijk hier het aanbod van meRecovery

Praktijkhuis Inspiration

Praktijkhuis Inspiration is een plek in Hoofddorp waar je terecht kunt als jij zelf of iemand uit je omgeving te maken heeft met een eetprobleem. Het is een plek waar je mag zijn wie je bent en hoe je bent. Waar je kunt werken aan jouw doelen en jouw herstel, maar waar je ook gewoon kunt en mag ZIJN.

Bekijk hier het aanbod van Praktijkhuis Inspiration

Realcovery Inloophuis

Realcovery helpt mensen die worstelen met een eetstoornis door ondersteuning en advies richting herstel en zin in het leven. Zij coachen en motiveren de cliënt zelf en zijn ook een sparringpartner en luisterend oor voor naasten.

Bekijk hier het aanbod van Realcovery Inloophuis

 

Online platforms

Online platforms zijn bedoeld om op een laagdrempelige manier hulp en steun te bieden. Op online platforms heb je vaak de mogelijkheid om anoniem contact op te nemen met anderen die hetzelfde meemaken als jij, of ervaringsdeskundigen. Ook is er op online platforms veel informatie te vinden over eetstoornissen, maar ook andere onderwerpen zoals eenzaamheid en somberheid komen hier aan bod.

First EET kit

First EET kit is bedoeld voor mensen die iemand behandelen of kennen met een eetbuistoornis of een vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis (ARFID), anorexia nervosa of boulimia nervosa. De website biedt eerste hulp en ondersteuning tijdens het moeilijke en emotionele proces van herkennen, erkennen, vaststellen en behandelen van een (beginnende) eetstoornis.

Meer informatie vind je hier

Proud2Bme

Proud2Bme is sinds 2009 de grootste online hulpsite van Nederland en België op gebied van eetproblematiek, met meer dan 200.000 unieke bezoekers per maand. De site is er voor iedereen die problemen heeft met zelfbeeld, eten en aangrenzende problematiek maar zet zich ook in voor naasten. Op Proud2Bme worden dagelijks blogs en interviews geplaatst over eetproblemen, psychische problemen, gezondheid, gezond eten en zelfacceptatie.

Via het forum en de chat kan je in contact komen met anderen die hetzelfde meemaken als jij en steun krijgen van ervaringsdeskundigen en professionals voor jouw problemen.

Meer informatie over Proud2Bme

Hulplijn

Een hulplijn voorziet in direct en persoonlijk contact met een ervaringsdeskundige en/of zorgprofessional voor het bieden van een luisterend oor of beantwoorden van je vragen. 

Informatie-, advies- en steunpunt Stichting JIJ

Bij het IAS-punt van Stichting JIJ werken ervaringsdeskundigen op vrijwillige basis. Er zijn ervaringsdeskundigen die hersteld zijn van eetproblematiek, maar ook ervaringsdeskundigen die juist vanuit de rol van naaste een eetstoornis van dichtbij hebben meegemaakt en de ervaring graag met je willen delen, een luisterend oor willen bieden of je advies willen geven. Je kunt als naaste gratis en geheel vrijblijvend bij ons terecht. Je privacy is gewaarborgd (uiteraard ook die van je naaste).

Het IAS biedt de volgende mogelijkheden:

  • Open spreekuur (op locatie, zonder afspraak) 
  • Gesprek op afspraak (online of op locatie) 
  • Telefonisch spreekuur 010-7370847
  • Contact via de chat 
  • Contact via e-mail

De openingstijden van het IAS-punt vind je hier.

MIND

Bij MIND vind je informatie, inspiratie, en steun. MIND wil psychische problemen voorkomen en mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen. Dit doen ze door informatie te bieden, onderzoek te doen, projecten uit te voeren en actie te voeren. MIND voert actie voor meer aandacht voor psychische problemen en we geven mensen met psychische problemen en hun naasten een stem richting de politiek.

MIND Hulplijn: 0900-1450

MIND zet zich ook in voor mensen met een eetstoornis. Heb jij of iemand in je omgeving te maken met een eetstoornis en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van de hulplijn. Je kunt bellen, chatten, of mailen met psychologen of maatschappelijk werkers van MIND.

Meer informatie over MIND vind je op www.wijzijnmind.nl

Ouderbijeenkomsten

Naast de ouderavonden verzorgd door herstelhuizen, informeren wij graag over aanvullende online en fysieke bijeenkomsten voor ouders/naasten.

EHBE-ouderbijeenkomsten Stichting Kiem

Stichting Kiem biedt kosteloos een online oudergroep aan, speciaal voor ouders van kinderen met een eetstoornis die zich in de voorfase bevinden. Dit is de fase waarin nog geen specifieke professionele hulp of behandeling is gestart (wachttijd).

Stichting Kiem biedt ervaringsdeskundige eerste hulp (geen behandeling) ter ondersteuning van ouders, om de situatie thuis te stabiliseren en de wachttijd te overbruggen. De oudergroep is gericht op het ondersteunen van ouders door herkenning en erkenning.

Wil je meer lezen over wat er aan bod komt tijdens de bijeenkomsten of direct aanmelden? Klik dan hier!

 

Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant

Heb jij een kind of een partner met een eetstoornis en wil je graag praten met mensen die hetzelfde meemaken als jij? Om verhalen uit te wisselen of om te praten met mensen die je begrijpen en jouw gevoel herkennen? Zelfhulp Netwerk Zuidoost Brabant biedt maandelijkse bijeenkomsten aan in Breugel voor naasten van iemand met een eetstoornis.

De bijeenkomsten worden geleid door twee moeders met ervaring. Zij weten wat het betekent om een kind met een eetstoornis te hebben. De invulling van de avonden wisselt. Meer informatie over de bijeenkomsten en aanmelding vind je hier.

Algemene informatie

Volg je op dit moment een behandeling? Informeer dan ook naar mogelijkheden van ervaringsdeskundige steun bij jouw behandelaar. 

Activiteiten van stichting Kiem vind je in de agenda.

Is het spoed?
Bij acuut (levens)gevaar bel 112.
Ben je nu niet in levensgevaar maar heb je wel acuut hulp nodig omdat je denkt aan zelfmoord? Bel dan de zelfmoordpreventielijn 113 of bel gratis naar 0800-0113.