Deze zorgverleners kunnen je helpen
Er zijn veel zorgverleners die je kunnen behandelen en helpen. Welk type zorgverlener past het beste bij jou? Dat hangt af van je wensen en behoeften. We zetten de verschillende soorten zorgverleners voor je op een rij.
Je arts (huisarts of schoolarts)
Denk je dat je een eetstoornis hebt, of vermoed je een eetstoornis bij een dierbare? Dan ga je waarschijnlijk eerst naar de huisarts. Je huisarts verwijst je dan door naar een andere zorgverlener. Op school kan de schoolarts signalen van een eetstoornis herkennen. Hij of zij ziet dan een knik in de groeicurve of een forse daling van je gewicht. Ook je schoolarts kan je helpen en doorverwijzen.
De praktijkondersteuner van je huisarts (POH-GGZ)
De praktijkondersteuner van de huisarts wordt ook wel afgekort als POH-GGZ. De POH-GGZ ondersteunt je huisarts en kent en begrijpt je probleem. Misschien verwijst je huisarts je door. In je gesprek of gesprekken ontstaat er een beter beeld van je probleem. Zo kom je er samen achter welke behandeling en begeleiding je nodig hebt. De POH-GGZ verwijst je daarna door naar de hulp die het beste bij jou past.
Een diëtist
Een diëtist weet alles van voeding en gezondheid – en alles dat ermee te maken heeft, van diabetes tot eetstoornissen. Je kunt bij een diëtist terecht zonder verwijzing. Vaak bezoek je een diëtist naast je behandeling. Samen besteed je aandacht aan jouw eetpatroon. Je diëtist helpt je bijvoorbeeld om eetbuien te verminderen of een structuur aan te brengen in je eetpatroon.
Een vrijgevestigde (gespecialiseerde) behandelaar
Tijdens je behandeling krijg je mogelijk te maken met een psycholoog, psychiater of systeemtherapeut. Deze kunnen vrijgevestigd zijn of bij een zorginstelling werken. Vrijgevestigd betekent dat de behandelaar zelfstandig werkt.
- Een psycholoog
Een psycholoog heeft zich gespecialiseerd in de geestelijke gezondheid van mensen. Ze behandelen mensen met psychische problemen. Daar horen eetstoornissen ook bij.
- Een psychiater
Een psychiater is een arts die zich heeft gespecialiseerd in de geestelijke gezondheid. Ze behandelen mensen met psychische problemen en mogen medicijnen voorschrijven die helpen om je beter te voelen.
- Een systeemtherapeut
Een systeemtherapeut helpt je om met psychische klachten om te gaan, samen met jouw systeem. Dit systeem bestaat uit de mensen in je omgeving. Je ouders bijvoorbeeld, familie, partner of vrienden.
- Een PMT-erEen psychomotorisch therapeut behandelt mensen via psychomotorische therapie (PMT). Je doet dan vooral uit lichamelijke oefeningen.
Ervaringsdeskundigen
Het kan heel fijn om met een ervaringsdeskundige te praten. Hij of zij heeft ook een eetstoornis gehad en weet precies wat je doormaakt. Bovendien is een ervaringsdeskundige het levende bewijs dat je beter kunt worden. Hij of zij kan je bijvoorbeeld helpen om je dagelijkse leven een beetje makkelijker te maken.