ADHD en een eetstoornis
Het idee dat je hoofd op ploffen staat, denken dat anderen alles beter kunnen, je hoofd heel even uit willen zetten…. dit kan horen bij ADHD én een eetstoornis. Hoe werken deze twee stoornissen samen? En hoe ga je er slim mee om?
ADHD staat voor aandachtsdeficiëntie-/hyperactiviteitsstoornis. Het is een erfelijke aangeboren afwijking van kleine gedeelten van je hersenen. Dit heeft invloed op je dagelijks leven. Je kunt drie typen ADHD’ers herkennen:
- Het onoplettende type. Heeft veel moeite om zich te concentreren. Raakt snel afgeleid en heeft moeite met organiseren.
- Het hyperactieve type. Impulsief is en overactief. Friemelt met de handen, beweegt met de benen en probeert zoveel mogelijk te bewegen. Kan moeilijk stil zitten.
- Een combinatie van deze types.
Deze klachten horen bij ADHD
Ieder persoon met ADHD is anders. Bij iedereen uit het zich dus op een andere manier. De symptomen van ADHD kun je verdelen in de volgende categorieën:
- Aandachtsproblemen
Je bent snel afgeleid, hebt geen overzicht, kan niet goed plannen of kiezen, bent vergeetachtig of chaotisch. Het is lastig om opdrachten af te maken, of je bij één taak te houden. Een gesprek voeren in een drukke kroeg is bijvoorbeeld een grote opgave, met zoveel prikkels om je heen.
- Hyperactiviteit
Je vindt het moeilijk om stil te zitten, wil steeds bezig zijn, praat veel en voelt je continu gespannen. Het is moeilijk om rust te vinden in je lichaam. Ontspannen is dus een hele uitdaging.
- Impulsiviteit
Je doet vaak iets zonder er eerst over na te denken. Je wordt bijvoorbeeld zomaar boos, koopt of zegt zomaar iets, of bent heel ongeduldig. Daardoor zie je niet altijd de gevolgen van je acties. Eetbuien kunnen hier ook bij horen. Zonder na te denken ga je onbewust veel eten om niet aan een ander probleem te hoeven denken.
ADHD en een eetstoornis
Een eetstoornis kan om een aantal redenen verleidelijk zijn als je ADHD hebt:
- Het geeft rust in je hoofd
Een vol hoofd, steeds afgeleid zijn, je niet kunnen concentreren… dat is heel vervelend. Eten of niet eten kan dan zorgen voor rust. Je hoeft nergens aan te denken, behalve aan eten. Om die rust vast te houden, kan eten of niet eten steeds belangrijker voor je worden. Dat kan uiteindelijk leiden tot een eetstoornis.
- Impulsieve acties
Door weinig te eten heb je minder energie. Daardoor word je minder impulsief. Dat kan iemand met ADHD fijn vinden, vooral als je in je impulsiviteit vaak fouten maakt.
- Je hebt geen vaste eettijden
Met ADHD is het soms lastig om een normaal dagritme aan te houden. Als je laat naar bed gaat en laat opstaat, vergeet je al snel om te ontbijten of lunchen. Daardoor kun je later op je dag meer en ongezonder gaan eten, of eetbuien krijgen. Door een verstoord dagritme kun je ook maaltijden vergeten. Helemaal als je niet goed aanvoelt wanneer je trek hebt. Dat kan leiden tot ondergewicht. Het is dan belangrijk om te begrijpen waarom je maaltijden overslaat. Is het de ADHD of wil je niet eten?
Zo help je iemand met ADHD
Vermoed je ADHD bij jezelf of een dierbare? Ga dan (samen) naar de huisarts. Als je al in behandeling bent voor een eetstoornis en je veel herkent, praat er dan over met je behandelaar. Met een diagnose ADHD kun je medicijnen krijgen. Deze helpen om je beter te concentreren en minder impulsief te worden. Naast medicatie kun je een aantal andere dingen doen, samen met een begeleider of psycholoog:
- Probeer een planning bij te houden en houd je aan een structuur. Zet bijvoorbeeld een wekker, plan eetmomenten in en ga op tijd naar bed.
- Probeer je uitdagingen bespreekbaar te maken of je grenzen aan te geven.
- Zoek regelmatig een plek op met weinig prikkels.
- Stel niet te hoge eisen aan jezelf. Je bent wie je bent. Dat je je niet altijd kunt concentreren hoort bij jou.
- Plan afspraken op tijd.
- Zorg voor genoeg rustmomenten en plan deze in.