Dag van de diëtist: Jentske werkt als eetstoornisdiëtist

Vandaag op 19 september is het de Dag van de diëtist. Diëtisten spelen vaak een belangrijke rol in het herstel van iemand met een eetstoornis. Jentske Wertwijn (27) werkt als diëtist bij een GGZ-instelling op de afdeling eetstoornissen. In een interview met Stichting Kiem vertelt Jentske wat haar werk zo leuk, maar vooral heel waardevol maakt voor mensen met een eetstoornis.

Je werkt als eetstoornisdiëtist. Wat houdt dit in?

Als diëtist ben ik werkzaam binnen een eetstoornisinstelling. Ik begeleid mensen met een eetstoornis (alle soorten eetstoornissen) bij het opbouwen van een regelmatig en volwaardig voedingspatroon. Ik vind het belangrijk dat iemand naast een gezond voedingspatroon ook een gezonde relatie met eten ontwikkelt. Dit betekent niet alleen volgens de Schijf van Vijf eten, maar ook de vrijheid hebben om producten hierbuiten te eten. Ik help cliënten bij het doorbreken van eetregels, zodat ze hun vrijheid in het eten weer terugkrijgen.

Wat kan jij betekenen in het herstel van iemand met een eetstoornis?

Ik kan adviezen geven over het opbouwen van een regelmatig en volwaardig voedingspatroon. Daarnaast vind ik het leuk om psycho-educatie over voeding te geven. Ik vind het belangrijk om samen te werken met de cliënt. Ik geef adviezen, maar uiteindelijk doen we het samen. Ook vind ik het belangrijk dat cliënten meer vertrouwen krijgen in hun lichaam en zichzelf. Bij mensen met een eetstoornis komt vaak veel oordeel en schaamte kijken als het om hun eetpatroon gaat. Ik probeer dit samen met hen te normaliseren.

Hoe is het voor jou om met mensen te werken die een eetstoornis hebben?

Ik vind het werken als diëtist in een eetstoornisinstelling heel dankbaar werk. Het is mooi om te zien hoe iemand stapje voor stapje zijn of haar vrijheid in eten weer terugkrijgt. Natuurlijk zijn er ook moeilijke momenten, maar die zijn het waard.

Wat kan jij betekenen in het herstel van iemand met een eetstoornis?

Ik denk dat ik zowel lichamelijk als mentaal een enorme bijdrage kan leveren tijdens het herstel door te kijken naar hoe iemand weer naar zijn/haar lichaam kan leren luisteren, op gevoel kan leren eten en angsten rondom eten te overwinnen. Omdat ik dus met jongeren werk, denk ik dat de gesprekken met het gezin ook erg waardevol zijn. Ik denk dat dat zelfs onmisbaar is. Ik probeer ouders in hun kracht te zetten en te laten zien dat zij thuis ook heel veel kunnen doen om iemand te steunen in het herstel.

Heb je tips voor ouders/naasten om iemand te helpen die worstelt met een eetstoornis?

Ten eerste, help iemand bij het vinden van professionele hulp. Ten tweede, is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. Vraag hoe je de desbetreffende persoon het beste kunt helpen. Dit is voor iedereen anders. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van gezamenlijke eetmomenten.

Foto: Jentske Wertwijn