Goede voornemens, hoe goed zijn deze eigenlijk?

Wie is er niet bekend mee: het Goede Voornemen. De stress van werk afkrijgen voor de kerstvakantie, plus het gevoel dat je teveel gegeten hebt in december en te weinig bewogen zorgt vaak voor de gedachte: in het nieuwe jaar wordt alles anders! Uit onderzoek van Fit.nl blijkt dat 48% van de Nederlanders in 2020 inderdaad geloofde in het nut van goede voornemens. De top 3 genoemd in dit onderzoek was: 1. Meer bewegen, 2. Gezonder eten, 3. Afvallen. Ook ouders kijken zo vlak na de feestdagen vaak heel negatief naar hun eigen lijf en storten zich helemaal in hun nieuwe ‘gezonde’ gedrag.

Maar wat gebeurt er vervolgens? Het antwoord als het gaat om de volwassene zelf laat zich raden: na een week of twee is het voor 25% weer voor back to normal. En uit ditzelfde onderzoek blijkt dat minder dan 10 procent van de mensen überhaupt slaagt in het behalen van hun doel (Psyned.nl). Maar hoe werkt een en ander mogelijk door in de hoofden van de kinderen van deze ouders?

Uit onderzoek blijkt dat kinderen van ouders die negatief over hun lijf praten ook negatiever over hun eigen lijf gaan denken. Lichaamsontevredenheid wordt al jong gezien: zo’n 30% van de 5- en 6-jarigen geven aan dat het ideale lijf dunner is dan dat van hen (lees hier). En hoe ouder de kinderen worden, hoe ontevredener over het lijf. In de kwetsbare periode die de puberteit is blijkt het bijna de norm om ontevreden te zijn over je lijf en verstoord eetgedrag te vertonen (lees hier). Aan de lijn zijn lijkt weinig kwaad te kunnen, maar zo onschuldig is het helaas niet: uit Amerikaanse cijfers blijkt dat 35 van de 100 lijners doorslaat in het lijnen. Van die 35 ontwikkelt 25% een eetstoornis (lees hier). Nu is dit natuurlijk niet allemaal de schuld van ouders die negatief naar hun eigen lijf kijken en aan goede voornemens doen.

Maar nu kinderen en jongeren via TikTok en andere Socials al zo bloot gesteld worden aan een ‘ideaal lijf’ is het juist wel zo fijn als ze thuis een positief rolmodel hebben, die ze kan laten zien dat hun lijven goed zijn zoals ze zijn. Misschien is proberen het eigen lijf te accepteren wel juist een goed voornemen voor 2023?