Na de behandeling

Wanneer een behandeling voorbij is wordt er op verschillende manieren nazorg geboden. Een eetstoornis kan hardnekkig zijn en op het moment dat een behandeling stopt is volledig herstel misschien nog niet aan de orde. Ook wanneer er wel sprake is van volledig herstel is het als omgeving belangrijk om bepaalde signalen op te vangen wanneer het niet goed gaat. Aan het eind van een behandeling wordt er daarom een terugvalpreventieplan gemaakt.

Terugvalpreventie

Terugvalpreventie houdt in dat er wordt voorkomen dat iemand terugvalt in de eetstoornis na hersteld te zijn. Het beter worden en herstellen loopt voor ieder persoon anders en gaat vaak met vallen en opstaan. Het is daarom helemaal niet gek als iemand weer een stukje terugvalt of oude patronen wilt gaan volgen.. Bijna een kwart van de mensen die een eetstoornis hebben gehad vallen in de eerste jaren weer terug in hun eetstoornis. Het is daarom erg belangrijk hier al tijdens de behandeling aandacht aan wordt besteed zodat dit voorkomen kan worden. Dat wordt terugvalpreventie genoemd.

Door het opstellen van een terugvalpreventieplan weet iemand met een eetstoornis wat ze moeten doen als de eetstoornis weer sterker wordt. Daarvoor moeten ze weten wat hen triggert en de eetstoornis weer aanwakkert. Dit verschilt namelijk per persoon. Voor de een is dat een stressvolle situatie, zoals een verandering van baan of studie, en voor de ander is dat ruzies met geliefden. Omdat dit zo verschilt per persoon is het belangrijk om daar tijdens de behandeling al bij stil te staan.

Lees hier alles over terugvalpreventie

Ervaringen van anderen

Wanneer iemand in jouw omgeving van een eetstoornis is hersteld, is het soms lastig om je zorgen los te laten. Je bent misschien heel alert op signalen of vindt het lastig om vertrouwen terug te krijgen. Natuurlijk wil je iemand ook loslaten hierin en laten zien dat je trots bent. Hoe ga je hier als omgeving het beste mee om? En wat doe je als je vermoedt dat de eetstoornis weer opspeelt? Je bent niet de enige die dit meemaakt. Ervaringsverhalen van mensen die hetzelfde hebben doorstaan kunnen helpend en motiverend zijn. Omdat geen één eetstoornis hetzelfde is, kan je je in sommige verhalen misschien beter vinden dan in andere.

Bekijk de pagina met ervaringen van anderen