Onderzoek: Eetbuien de baas

Eetbuien komen vaak voor en hebben negatieve gevolgen. Er is sprake van een eetbui wanneer iemand in korte tijd een grote hoeveelheid voedsel eet en daarbij het gevoel heeft de controle over het eten kwijt te zijn. Om de behandeling van eetbuien te verbeteren onderzoekt dr. Lotte Lemmens van de Universiteit Maastricht (afdeling Klinische Psychologie) op basis van metingen in het dagelijks leven welke factoren een eetbui voorspellen. Hierdoor wordt duidelijk hoe en wanneer er moet worden ingegrepen om eetbuien te voorkomen.

Het onderzoeksteam is op zoek naar volwassenen (m/v; 18-65 jaar; BMI>18.5) met een eigen smartphone, die met enige regelmaat (minstens 1 keer per week) eetbuien hebben. Als je meedoet aan deze studie word je gevraagd om twee weken lang vóór en na elk eetmoment, en op willekeurige momenten gedurende de dag, via een app op je smartphone vragen te beantwoorden over eten, gedachtes, emoties en de context waarin deze plaatsvinden. Daarnaast draag je een door het onderzoeksteam verstrekte smartwatch die voortdurend informatie verzamelt over o.a. je activiteitenniveau, hartslag en slaappatroon. De studie is volledig online en voor je deelname ontvang je een kleine vergoeding (VVV-bon t.w.v. €25.00).

Interesse?

Om te kijken of je mee kunt doen aan de studie, dien je een korte screeningsvragenlijst in te vullen. Deze kun je vinden op de website van het onderzoek. Wanneer je voldoet aan deze eerste screeningscriteria, word je uitgenodigd voor een telefonisch interview waarin verdere geschiktheid voor het onderzoek wordt bepaald.

Voor meer informatie kun je terecht op de website, Facebook (Eetbuien de baas) en Instagram (@fpn_btb).