Depressie en een eetstoornis

Somber zijn, je bed niet uit willen komen, je waardeloos, schuldig of helemaal leeg voelen… dit kan horen bij een depressie én een eetstoornis. Hoe werken deze twee samen? En hoe ga je er slim mee om?

Een depressie is een sombere stemming die er minstens twee weken constant is en niet vanzelf verdwijnt. De symptomen beperken je sociale leven, werk of een ander belangrijk deel van je leven. Een ‘officiële’ depressie ontstaat niet door gebruik van bepaalde middelen of een lichamelijke aandoening. Een depressie kan een beetje tot heel ernstig zijn en kort of je leven lang duren.

Depressie en een eetstoornis

50% van de mensen met een eetstoornis hebben ook last van een depressie. Deze kan een gevolg zijn van de eetstoornis, of andersom.

  • Depressie als gevolg van een eetstoornis

Je somber of eenzaam voelen, denken dat je faalt, een slecht zelfbeeld hebben of de zin van het leven niet meer zien, kunnen allemaal een depressie aanwakkeren. Maar dit hoeft niet. Ook je eetstoornis kan een aanleiding zijn. Je krijgt te weinig voedingsstoffen binnen, wat je stemming beïnvloedt.

  • Een eetstoornis als gevolg van een depressie

We weten nog niet precies waarom dit kan gebeuren. Wel zijn er kenmerken van een depressie die tot een eetstoornis kunnen leiden. Denk aan een gebrek aan eetlust, of overeten. Dit is nog geen eetstoornis, maar kan het wel worden. Als je lijdt aan een depressie, vind je het vaak moeilijk om om te gaan met je gevoelens. Wel of niet eten kan een manier zijn om ze te dempen. Daarnaast kan het fijn voelen dat je ergens goed in bent.

 

Hulp bij depressie

In je eentje herstellen van een depressie is moeilijk. Ga daarom bij vermoedens altijd naar de huisarts. Hij of zij zal met je zoeken naar de juiste hulp. Misschien zijn gesprekken met de praktijkondersteuner GGZ voldoende. Als dat niet zo is, verwijst je huisarts je door naar een psycholoog, psychiater of GGZ-instelling. Zij helpen je met de juiste behandeling en kijken of je medicatie nodig hebt om de pieken en dalen van je stemming te verzachten. Let wel op: medicatie werkt niet voor iedereen en werkt niet voor iedereen hetzelfde. Praat hierover met je arts.

 

Wat kun je zelf doen?

  • Probeer weer een gezond eetpatroon op te pakken

Door gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen, voel je je weer beter. Dat blijkt uit onderzoek. Werk hiervoor samen met je diëtist of behandelaar.

  • Probeer je gevoelens te delen

Het is belangrijk dat je jouw gevoelens probeert te delen met mensen waarbij jij je op je gemak voelt. Dat kan opluchten en je voelt je minder alleen.

  • Schrijven, schrijven, schrijven

Het opschrijven van gevoelens kan je ook helpen. Vooral als ze sterk aanwezig zijn, kan dat zorgen voor inzichten of opluchting.

  • Houd een vast ritme aan

Zoals je bijvoorbeeld gewend was toen je naar school of werk ging. Probeer op vaste tijden te eten en slapen.

  • Zoek afleiding

Ga iets leuks doen met anderen. Dat kan heel simpel zijn, zoals een wandelingetje of de hond uitlaten.

  • Hou een positiviteitsboekje bij

Hierin schrijf je elke dag iets fijns op. Dit kan iets zijn dat je gezien hebt, iets over jezelf, iets waar je trots op bent, of een moment waarop je even gelukkig was.

  • Zoek mensen op

Daag jezelf uit om je niet af te zonderen en regelmatig iets te doen met familie of je vrienden. Bel bijvoorbeeld eerst om te kletsen. En spreek later echt af. Grote groepen en evenementen zijn misschien nog spannend. Spreek daarom af in kleine groepjes, of een-op-een.

  • Vlucht niet

Een eetstoornis kan een manier zijn om nare gedachten even niet te ervaren. Ga na je behandeling niet op zoek naar een andere manier om je gevoelens te dempen, zoals alcohol, drugs of gamen.

 

Ben je er klaar voor? Zoek dan altijd hulp

Bovenstaande adviezen helpen, maar zijn niet genoeg om beter te worden. Ga daarom naar je huisarts als je klaar bent voor hulp. Hij of zij zoekt met jou de behandeling die bij je past.