Een langdurige eetstoornis

Een eetstoornis kan lang duren, misschien zelfs je leven lang. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van je leven zo hoog mogelijk blijft. Daarom wordt een langdurige eetstoornis (LES) anders behandeld. 

Wanneer is een eetstoornis langdurig? 

Een eetstoornis kan lang duren. Soms blijft het een onderdeel van je leven. Je spreekt van LES als je langer dan zeven jaar gedrag vertoont dat hoort bij een eetstoornis. Daar zit je al snel aan als je je bedenkt dat iemand met een eetstoornis pas na drie á vier jaar hulp zoekt. Met LES heb je waarschijnlijk al verschillende soorten hulp gehad, maar niks heeft geholpen. Je eetstoornis kan daardoor alleen maar sterker worden. En jij voelt je misschien sterker dan welke hulp dan ook. Hoe langer de eetstoornis in je leven is, hoe moeilijker het is om de patronen los te laten. Helemaal beter worden lukt dan niet meer altijd. Het is dan beter om te zoeken naar een goede manier om met je eetstoornis om te gaan. 

Hoe behandel je een langdurige eetstoornis?  

Vaak werkt de behandelaar met je aan persoonlijke doelen om stukjes vrijheid en regie over je leven terug te krijgen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de lichamelijke gevolgen. Hoe langer je slecht zorgt voor je lichaam, hoe meer schade er is. Vanwege slechte voeding, te veel bewegen of het gebruik van bepaalde middelen komen osteoperose of hartritmestoornissen bijvoorbeeld vaker voor. Het is belangrijk om realistisch te zijn. Leg de lat niet te hoog en realiseer je dat je eetstoornis misschien niet meer helemaal verdwijnt. Daarom draait de behandeling om de kwaliteit van je leven. Je wordt gestimuleerd om relaties te onderhouden en leuke dingen te blijven doen, zodat je zin houdt in het leven. Ook word je gestimuleerd om je naasten te betrekken, zodat je er niet alleen voor staat. Zo begrijpen ze ook beter hoe je toekomst eruit kan zien. 

Bij deze therapieën kun je baat hebben: 

  • Een psycholoog, PMT of medicatie kunnen helpen om je situatie stabiel te houden of te verbeteren. 
  • Er zijn speciale praatgroepen voor mensen met een langdurige eetstoornis.  Het kan fijn zijn om je verhaal te delen, tips te krijgen van anderen die hetzelfde meemaken als jij of gewoon even bij mensen te zijn die je begrijpen. In onder meer het JIJ-huis in Rotterdam en Ixta Noa in Arnhem vind je dit soort groepen.

Ben je benieuwd welke hulpverleners er zijn in jouw buurt? Bekijk de kaart op Eetstoornissen Netwerk. 

Ervaringen van anderen

Lees hier ervaringen van anderen die te maken hebben met een langdurige eetstoornis bij zichzelf of bij een geliefde.

Ervaringen van anderen

Lees hier ervaringen van anderen die te maken hebben met een langdurige eetstoornis bij zichzelf of bij een geliefde.