Sterke stijging anorexiapatiënten die helemaal stoppen met eten en drinken

Instellingen die kinderen en jongeren met een eetstoornis behandelen, slaan alarm: ze zien een sterke stijging van het aantal anorexiapatiënten dat helemaal stopt met eten en drinken.

Het Amsterdam UMC behandelde de afgelopen drie maanden zeker vijftien jonge eet- en drinkweigeraars. In dezelfde periode vorig jaar was dat er maar één. Sinds de herfst behandelen artsen in Amsterdam een derde meer patiënten. Een verklaring is er nog niet, maar artsen vermoeden dat er een verband is met de coronacrisis.

“We hebben nog niet eerder meegemaakt dat zo’n grote groep jongeren stopt met eten en drinken”, vertelt Annemarie van Bellegem, kinderarts in het Amsterdam UMC.

Een van de gevaren van niet eten en drinken is het dalen van het bloedsuikergehalte waardoor je in coma kan raken en zelfs kan overlijden. Het UMC heeft steeds kunnen voorkomen dat de kinderen die niet eten en drinken overlijden, maar daarmee zijn de gezondheidsgevaren niet geweken.

Er zijn ook langetermijngevolgen, zoals stoppen met groeien, botontkalking en schade aan organen. Van Bellegem: “Met name als je stopt met drinken kunnen je nieren kapot gaan en dat kan echt leiden tot schade die je niet meer kan herstellen.”

Lees hier het artikel van Nieuwsuur