Over leven met ARFID

Eerder dit jaar werd het boek ‘Over leven met ARFID‘ van Rita Maris gepubliceerd. In het boek komen zowel professionals als ervaringsdeskundigen aan het woord over ARFID. In Nederland hebben duizenden kinderen en volwassenen ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder – Vermijdende/ restrictieve voedselinnamestoornis). Maar wat houdt ARFID eigenlijk in?

ARFID houdt in dat er te weinig en/of zeer selectief wordt gegeten vanwege verminderde interesse in eten, gevoeligheid voor de sensorische kenmerken van eten, of wanneer er irrationele gedachten over het eten van bepaald voedsel zijn. Het onderzoek naar deze stoornis is nog in volle gang en veel is nog onbekend.

In tegenstelling tot andere eetstoornissen, is er nog weinig bekend over de eetstoornis ARFID. Het is opvallend dat er bij veel zorgverleners sprake is van een gebrek aan kennis op het gebied van ARFID. Dit zorgt ervoor dat ouders soms jarenlang van het kastje naar de muur worden gestuurd met hun kind, met alle gevolgen van dien.

In het artikel ‘ARFID: Het ondergeschoven kindje onder de eetstoornissen‘, komt Eric Dumont, gedragswetenschapper en hoofd behandeling bij SeysCentra aan woord. “De laatste jaren wordt er gelukkig steeds meer bekend over de psychologie rondom eetproblemen bij jonge kinderen. Het is namelijk belangrijk om achter de oorzaak van voedselweigering bij kinderen te komen om deze op de juiste wijze te kunnen behandelen” stelt Eric.

Daarnaast kan ARFID ook voor naasten een strijd zijn. In het artikel ‘Verborgen ARFID leed‘ komen ouders aan bod die hun verhaal doen. Zij gaan in gesprek met dr. Sandra Mulkens, bijzonder hoogleraar ‘Voedings- en eetstoornissen’ aan de Universiteit Maastricht. Sandra Mulkens geeft een uitgebreide uitleg over ARFID en de behandeling daarvan.

 

Lees ook