Hulp

Iemand in jouw omgeving heeft een eetstoornis. Jij wilt diegene steunen.  Het is al heel goed dat het probleem bespreekbaar is gemaakt. Nu is het tijd voor de volgende stap.

Professionele hulp zoeken kan spannend zijn voor iemand met een eetstoornis. Het kan voor jou als naaste ook spannend zijn. De eerste stap richting professionele hulp is een afspraak maken bij de huisarts. De huisarts kijkt naar de ernst van de eetstoornis en welke hulp nodig is. We vertellen je hier wat je nog meer tegen kunt komen.

Hulpverlener vinden

Als ouder of naaste wil je de beste zorg voor degene met een eetstoornis. Er is in Nederland een groot aanbod voor hulp bij eetstoornissen. Het kan daarom best lastig zijn om een passende behandelaar te vinden. Sommige instellingen zijn speciaal voor minderjarige terwijl andere zich juist richten op volwassenen. Er kan ook sprake zijn van een dubbele diagnose. Dit kan het zoeken moeilijk maken, als je niet weet welke hulpverleners dit behandelen. Via de helpfinder kun je in één oogopslag zien welke hulpverleners er in de regio zijn die hulp bieden voor de ingevulde problematiek. 

Vind hier hulp in jouw regio.

 

Zorgpad 

Wanneer iemand in jouw omgeving een eetstoornis heeft kan dit best wel overweldigend zijn. Je weet misschien ook niet wat er nu gaat gebeuren en er gaan waarschijnlijk tientallen vragen door je hoofd.  Dat je met deze vragen rondloopt is heel normaal, je bent hierin zeker niet alleen! In het zorgpad lopen we samen met jou door alle fasen heen.

Bekijk hier het zorgpad.

Wachten op hulp

De wachtlijsten voor behandelingen kunnen soms erg lang zijn. En je wilt natuurlijk niet dat het in die periode erger wordt. Er zijn verschillende mogelijkheden om alvast een andere vorm van hulp in te schakelen. De omgeving speelt  hier ook een grote rol in. Wanneer het gezin het moeilijk hoe ze een normaal eetpatroon moeten oppakt, kan een diëtiste helpen. Het kan ook dat iemand zich wel erg onbegrepen of alleen voelt. In dit geval zijn er inloophuizen waar lotgenoten bij elkaar komen. 

Bekijk hier welke mogelijkheden er zijn om deze periode te overbruggen en wat jij als naasten alvast kan doen.